Het eeuwenoude niet-Palestijns erfgoed in de Gazastrook wordt geruïneerd en geplunderd [Deel 4]

Vervolg van Deel 3. Hieronder volgen enkele voorbeelden van niet-Palestijns historisch en cultureel erfgoed in de Gazastrook die spoedig gedoemd zijn om voor eeuwig te verdwijnen, omdat ze voor de Palestijnen niet Islam of niet voldoende Islam zijn zoals: het Fort van Barquq uit 1387 na Chr., het Klooster van Sint Hilarion uit 329 na Chr. en de Haven van Anthedon uit 1200 v. Chr., allen uitermate waardevolle historische sites in Gaza en de facto erfgoed van de wereld.

anthedon3De Haven van Anthedon [beeldbron: IDF/Biblical Archaeology Society]

♦ De Haven van Anthedon ca. 1200 v. Chr.
Naast de vorige genoemde archeologische sites in Gaza (zie Deel 2 en Deel 3), volgt hierna een ander voorbeeld hoe de Palestijnen nonchalant en bijwijlen bijzonder destructief omspringen met het historisch erfgoed in het Heilig Land, met name de antieke haven van Anthedon in de Strook.

Omstreeks de 13de eeuw v. Chr. strandde een oud Grieks zeevaardersvolk aka de Filistijnen, afkomstig van het eiland Kreta, aan de kusten van het tegenwoordige Gaza en stichtten er hun staat. Zij bouwden er onder meer de Haven van Anthedon (in het Arabisch gekend als Blakhiyah), die dateert uit het Myceense tijdvak (cfr. Kreta) en die de Assyrische, Romeinse en Griekse periodes overlapt van ca. 1200 v. Chr. tot 324 na Chr. De Filistijnen controleerden destijds de kuststeden van Gaza, Ashdod, Ashkelon, Ekron en Gath en werden door hun buren de oude Israëlieten beschouwd als één van hun grootste vijanden.

Later zullen sommige Palestijnen ‘geleerden’ beweren dat de Griekse Filistijnen hun directe voorouders waren in een poging om te bewijzen dat zij de oorspronkelijke bewoners waren van ‘Palestina’ maar dat is pure onzin. Na de islamisering van het Heilig Land in de 7de eeuw na Chr. gingen de Filistijnen gewoon op in de locale bevolking en hun genen (alsmede die van de Jebusieten, een volk van Kanaänieten) zijn tot op vandaag te traceren in zowat alle Arabische én Joodse bevolkingen [!] langsheen de kusten van de Middellandse Zee.

Haven van Anthedon
De locatie van de haven werd ontdekt in 1995 en ligt ca. 6 km ten noordwesten van Gaza. De haven beslaat ongeveer 167.000 vierkante meters, maar ligt voor het overgrote deel nog steeds begraven onder het duinenzand.

anthedon05aIn dat jaar begon de École Biblique in Jeruzalem opgravingen te doen op de site maar die werken werden in 2005 stilgelegd. Er werden toen mozaïeken vloeren ontdekt en antieke pilaren uit de Romeinse, Byzantijnse en Islamitische periodes. Helaas werd de site snel een prooi voor plunderaars en handelaars in antikwiteiten.

De site werd op 2 april 2012 door UNESCO opgenomen als cultureel erfgoed van ‘Palestina’, kort nadat deze Palestijnse entiteit op 31 oktober 2011 werd opgenomen als lid van deze culturele organisatie van de Verenigde Naties.

Die opname van Palestina in werd toen (en wordt nog steeds) terecht fel betwist, in het bijzonder door de Verenigde Staten en Israël. Bovendien verloor de UNESCO door die fatale beslissing een kwart van haar jaarlijkse begroting.

Volgens Yusif Ejla van het Gazaanse ministerie voor Toerisme, worden er door het krappe budget door Hamas andere prioriteiten gesteld, in het bijzonder in de heropbouw van de militaire capaciteit en tunnelbouw. Hij klaagde erover dat er in het ministerie een algemeen gebrek is aan historisch bewustzijn en dat binnen het ministerie een groot tekort heerst aan mensen met professionele ervaring.

Ejla zie hierover in april 2013:

“Het Gazaanse ministerie focust zich in de eerste plaats op restaurants en hotels, terwijl monumenten compleet genegeerd en soms beschadigd of vernietigd worden”

Oefenterrein voor de Qassam Brigades
Ook volgens de Palestijnse ‘historicus’ Dr. Naser Ismail Al-Yafawi  wordt deze volledig genegeerd door de Hamas regering in Gaza. Tegenover Al Monitor vertelde hij:

“Deze haven omvat antieke Romeinse ruïnes, met inbegrip van tempels, standbeelden, potscherven, prachtige mozaïeken en oude kolommen. Een deel ervan werd vernietigd en opgeruimd om er een militair oefenterrein op te richten. Velen die zich interesseerden in deze Gazaanse ruïnes en klaagden over de acties [van de Hamas Brigades], werden opgepakt en opgesloten [in de gevangenissen van Hamas.]”

anthedon6De antieke haven van Anthedon [beeldbron: This Week in Palestine]

Begin april 2013 werd een deel van deze unieke historische site, te midden van overweldigende kritiek van publieke figuren en niet-gouvermentele organisaties, ingepalmd door de militaire vleugel van de islamistische terreurorganisatie Hamas, bekend als [Izz ad-Din al-]Qassam Brigades.

Een deel van de antieke haven werd met bulldozers beschadigd om er haar militair oefenterrein uit te breiden, dat op die locatie reeds bestond sinds 2002. Hierdoor werd dit terroristische bolwerk van Hamas op deze site tegelijk ook blootgesteld aan Israëlische luchtaanvallen.

Volgens Mohammed Khalla van het Ministerie van Toerisme en Oudheden in de Gaza-regering, werd de site van Anthedon het doelwit van talloze aanvallen sinds haar ontdekking in 1996 en hij vertelde dat “de site doorheen de jaren kwetsbaar blijft voor plunderaars en handelaars in antikwiteiten”. In een interview met Al-Monitor gaf hij toe dat de locatie werd ingenomen voor militair gebruik omdat er (volgens Hamas) een gebrek aan vrijliggende grond bestaat. Dat gebeurde wel “op voorwaarde dat het ministerie verdere oprgavingen mag uitvoeren wanneer het dat zou wensen” en Khalla voegde eraan toe:

“Wij kunnen niet als een obstakel in de weg zitten van het Palestijnse verzet; wij maken allemaal deel uit van een project van het verzet. Toch beloven wij dat de locatie slechts in beperkte mate zal gebruikt worden en helemaal niet beschadigd zal worden.”

anthedon4Opgravingen in de haven van Anthedon [beeldbron: École Biblique in Jeruzalem]

door Brabosh.com


Het eeuwenoude niet-Palestijns erfgoed in de Gazastrook wordt geruïneerd en geplunderd

Inhoud:

♦ Deel 1: Islamisering van Joods Erfgoed [lezen]

♦ Deel 2: Fort van Barquq uit 1387 na Chr. [lezen]

♦ Deel 3: het Klooster van Sint Hilarion uit 329 na Chr. [lezen]

♦ Deel 4: Haven van Anthedon uit 1200 v. Chr [lezen]