Het eeuwenoude niet-Palestijns erfgoed in de Gazastrook wordt geruïneerd en geplunderd [Deel 1]

museum03

Op woensdag 18 mei 2016 opende het Uitgevonden Volk in Birzeit nabij Ramallah, Judea, met veel poeha Het Palestijns Museum, kostprijs: 24 miljoen dollars. Slechts één ‘klein’ probleem: er werd helemaal niets tentoongesteld. De Palestijnen hopen om binnen een jaar of zo ergens iets ‘Palestijns’ te vinden waarmee ze de lege zalen kunnen vullen…

Echter, het is niet omdat de Palestijnen niets van zichzelf, hun geschiedenis of cultuur kunnen tonen, dat er niets van historische waarde te vinden is in de Palestijnse gebieden in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) en in de Gazastrook. Integendeel. Alleen, ze zijn niet van Palestijnse oorsprong.

Op de site van Al-Monitor verscheen onlangs een artikel van Rasha Abou Jalal omtrent enkele van de historische schatten die zich in of in de ondergrond van Gaza bevinden. Jalal begint zijn artikel met…

“Als de archeologische sites in Gaza zouden kunnen praten, zouden zij het uitschreeuwen om hulp tegenover de vernielingen die door mensenhanden worden aangericht. Sommige [sites] werden gesloopt en nieuwe woningen werden er bovenop of in hun plaats gebouwd. Andere worden geplunderd of verwaarloosd.”

Diefstal van Joods erfgoed in naam van Islam
De islamitische archeologische sites in de Palestijnse gebieden zijn soms meer dan duizend jaar oud en gaan in sommige gevallen terug tot de 7de eeuw na Chr.; de christen antieke sites zijn zelfs tot bijna tweeduizend jaar oud en de Joodse nog vele eeuwen ouder zoals bv. de Stad van Koning David (het eerste Jeruzalem) uit ca. 1000 v. Chr. Maar voor de Palestijnen is alles wat niet Islam is, pure blasfemie en mag vernietigd worden net zoals ISIS talrijke historische sites sloopte die niet Islam of niet ‘voldoende’ Islam waren. Of worden anders gestolen worden en omgeturnd tot moslimorigine.

Dat gebeurde met de Al Aqsa Moskee in Jeruzalem die oorspronkelijk een Byzantijnse christen kerk was, of historisch religieuze sites die van de Joden werden gejat zoals bv. het graf van Rachel dat werd hernoemd naar de Moskee Bilal bin Rabah en de Grot van de patriarchen (Makhpela) als de Ibrahimi Moskee en door UNESCO schaamteloos werd omgedoopt als behorend tot het Palestijns patrimonium. In juli 2015 veroordeelde UNESCO Israël voor het uitvoeren van ‘illegale opgravingen’ in de Oude Stad van Jeruzalem. Meer recent, april 2016, verklaarde UNESCO de Klaagmuur (Kotel) en Plaza in Jeruzalem tot Palestijns en islamitisch erfgoed en verwijst voortaan naar het gebied van en rondom de Tempelberg als de Al-Haram Al Sharif en het plein aan de Klaagmuur als de Al-Buraq Plaza.

Historisch niet-Palestijns erfgoed in Gaza
Omtrent de archeologische sites in Gaza vertelde de Palestijnse ‘historicus’ Dr. Naser Ismail Al-Yafawi aan Al Monitor, dat de ruïnes voortdurend en op verschillende wijzen worden vernield: bouw van constructies bovenop of in plaats van, ze worden compleet verwaarloosd door de Hamas regering, ze zouden ‘geroofd’ zijn door de Zionistische bezetter of geplunderd door piraten, dieven en handelaars in antiquiteiten in Gaza of platgewalst op klaarlichte dag. Yafawi zei dat er in het algemeen ontkenning van de culturele waarde van deze ruïnes leeft en dat regeringsambtenaren die belast zijn om de ruïnes te beschermen daartoe niet gekwalificeerd zijn.

In april 2013 raakte de verwoesting door Hamas bekend van een deel van de antieke site Anthedon, een oude haven van 3000 jaar oud die nota bene op de erfgoedlijst van UNESCO stond maar helaas moest plaatsmaken voor een oefenterrein [?!] voor de Al Aqsa Brigades. Meer recent was er op 2 april 2016 de vernietiging met bulldozers door Hamas van pas ontdekte ruïnes van antieke Byzantijnse Kerk in het centrum van Gaza stad.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van niet-Palestijns historisch en cultureel erfgoed in de Gazastrook die spoedig gedoemd zijn om voor eeuwig te verdwijnen, omdat ze voor de Palestijnen niet Islam of niet voldoende Islam zijn zoals: het Fort van Barquq uit 1387 na Chr., het Klooster van Sint Hilarion uit 329 na Chr. en de Haven van Anthedon uit 1200 v. Chr., allen uitermate waardevolle historische sites in Gaza en de facto erfgoed van de wereld.

door Brabosh.com


Het eeuwenoude niet-Palestijns erfgoed in de Gazastrook wordt geruïneerd en geplunderd

Inhoud:

♦ Deel 1: Islamisering van Joods Erfgoed [lezen]

♦ Deel 2: Fort van Barquq uit 1387 na Chr. [lezen]

♦ Deel 3: het Klooster van Sint Hilarion uit 329 na Chr. [lezen]

♦ Deel 4: Haven van Anthedon uit 1200 v. Chr [lezen]