Palestijnse Gazanen gaan opnieuw die lekkere watermeloenen uit Israël invoeren

love-me-some-israeliIsraëlische watermeloenen uit Tel Aviv; zonder twijfel de lekkerste, sappigste en zoetste van het hele Midden-Oosten en omstreken! [beeldbron: Trip Advisor]

Het Palestijnse ministerie voor Landbouw in Gaza heeft op dinsdag 21 juni 2016 besloten om weer de invoer van watermeloenen uit Israël toe te laten en dat voor het eerst sinds acht jaren, vertelde de algemene directeur voor marketing en crossings van het ministerie volgens Ma’an News, het Palestijnse nieuwsagentschap in Gaza en Ramallah.

bds-failWatermeloenen uit Israël werden verboden om Gaza in te voeren als gevolg van een Palestijns-opgelegde verbod, vertelde het persagentschap. Tahsin al-Saqqa vertelde aan Ma’an News dat de watermeloenen via de goederen grensovergang van Kerem Shalom tussen Gaza en Israël weer de Strook binnenkwamen nadat een tekort was ontstaan als gevolg van te weinig beplante gebieden, wat leidde tot een prijsverhoging op de lokale markt.

Het ministerie heeft besloten om de invoer van Israëlische watermeloenen voor drie dagen toe te staan om de prijzen op de lokale markt van Gaza te verlagen, voegde al-Saqqa eraan toe. Hij vertelde Ma’an dat zo’n 1000 ton watermeloenen worden verwacht die in de Strook de volgende drie dagen zullen toekomen. Hamas-leiders in Gaza hebben in het verleden besloten om Israël te “straffen” door het stoppen van de invoer van Israëlische fruit naar Gaza uit protest omdat Israël verhinderde dat groenten uit Gaza naar Judea en Samaria werden uitgevoerd via de grensovergang van Kerem Shalom.

Israël laat regelmatig humanitaire hulp en bouwmaterialen toe in Gaza, ook al blijven zijn terroristische leiders het zuiden van Israël aanvammen met raketten en mortiergranaten met hhet doel de Joodse staat te ontwrichten en uiteindelijk vernietigen.

Vorig jaar openden de Israëlische autoriteiten grensovergang van Kerem Shalom overtocht in Gaza en lieten 700 vrachtwagenladingen met goederen de regio binnenrijden, zelfs wanneer de gezant voor het Midden-Oosten van de Verenigde Naties, Nickolay Mladenov, de schuld voor het trage tempo van de wederopbouw van Gaza na Operation Protective Edge van 2014, eenzijdig bij Israël legde.

Wekelijks verslag van COGAT – 14 juni 2016 – van personenverkeer (via Erez) en invoer van goederen (via Kerem Shalom) naar Gaza; dagelijks rijden meer dan 500 vrachtwagens met goederen de Strook binnen via Israël [beeldbron: COGAT]cogat2