Gaza Unplugged afl.139: Tijdens de Ramadan lijdt (bijna) iedereen honger in de Gazastrook

rama22Plaatje hierboven en onder: “Ramadan Mubarak from Gaza With Love!” geplaatst op 4 juni 2016 [beeldbron: Mona Zemili]

Er bestaan in feite Drie Gaza’s. Het eerste is het Gaza van Hamas met zijn duizenden raketten, bommen en granaten en gewapende milities op training en parades. Het tweede is dat van de ruïnes, de gebroken en door bommen omgeploegde wijken. Het derde Gaza is dat van de rijken, de verborgen welvaart, de luxe, met name dàt Gaza dat we van de media nooit te zien krijgen, correctie: nooit MOGEN zien. Waarom niet?

In deze 139 ste aflevering [!] van mijn exclusieve reeks ‘Gaza Unplugged‘, die de verborgen welvaart in de Gazastrook onthult, vandaag een overzicht van de festiviteiten in Gaza voor de Ramadan, dat op het einde gevolgd wordt door het Suikerfeest. Maar dat laatste zal pas begin juli a.s. volgen. De plaatjes spreken voor zich, mèt explciete bronvermelding.

rama23

rama18Palestinians buy traditional Ramadan lanterns in celebration the first day of the Muslim holy month of Ramadan at a shop in Gaza City, Gaza Strip on June 6, 2016 [beeldbron: EPA]

ramadan2016Gaza, 6 juni 2016: “Cogat: 22,389 tons of goods, in 737 trucks, entered #Gaza through #Israel yesterday #GazaDailyActivity #KeremShalom – #Goodmorning and #RamadanKareem in #Gaza! #Ramadan” [beeldbron: @paldf/Israellycool]

rama19Plaatje hierboven en onder: Palestinians buy goods from vendors decorate their shop with traditional Ramadan lantern as they celebrate the announcing of the holy month of Ramadan in Khan younis southern Gaza [beeldbron: Ismael Mohamad/UPI]

rama20

Mideast Palestinians RamadanA Palestinian boy takes photos of traditional Ramadan lanterns at the main market in Gaza City on June 3, 2016 [beeldbron: Adel Hana/AP]

Ramadan begins in Gaza City

A Palestinian vendor sells traditional Ramadan lanterns in celebration the first day of the Muslim holy month of Ramadan at a shop in Gaza City, Gaza Strip, 06 June 2016. Muslims around the world celebrate the holy month of Ramadan by praying during the night time and abstaining from eating and drinking during the period between sunrise and sunset. Ramadan is the ninth month in the Islamic calendar and it is believed that the Koran ’s first verse was revealed during its last 10 nights [beeldbron: Epa/Mohammed Saber]

Mideast Palestinians RamadanA Palestinian vendor rides a motorcycle cart with lighted traditional Ramadan lanterns, to mark the holy month of Ramadan at main beach road in Gaza City, on June 3, 2016 [beeldbron: Hatem Moussa/AP]

rama16Twee plaatjes hierboven en hieronder: Palestinians shop in a market ahead of the Muslim fasting month of Ramadan in Khan Younis in the southern of Gaza Strip June 5, 2016 [beeldbron: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters]
rama17

rama15A Palestinian man sells lanterns ahead of the Muslim fasting month of Ramadan in Khan in the southern of Gaza Strip June 5, 2016 [beeldbron: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters]

rama10Gaza, 7 juni 2016. Dit plaatje hierboven en de volgende vier hieronder: Fotosessie op de 3de dag van de Ramadan op de locale markt in Gaza Stad  [beeldbron: Yousef Aljamal/The Palestine Chronicle]

rama11
rama12
rama13
rama14