De Israëlische gemeente Psagot, in het brandpunt van Palestijnse terreur in Judea & Samaria,

molotovBrandbommen aka Molotovcoctails [beeldbron: gemeente Psagot]

Afgelopen zaterdagnacht op zondag werden door Arabische terroristen vanuit Ramallah ca. 20 brandbommen gegooid naar het hekken van de gemeente Psagot in het gebied van Benjamin, Samaria. Gelukkig werd er geen materiële schade aangericht noch werden er mensen lichameliijk gewond.

De inwoners van Psagot hebben zaterdagnacht de regering in Jeruzalem opgeroepen om dringend op te treden tegen de terroristen en de rust te herstellen: “De gemeenschap vertrouwt het IDF en de veiligheidstroepen en dankt hen om dag en nacht over onze veiligheid te waken,” luidde een mededeling van het gemeentebestuur van Psagot.

Het incident is het laatste in een reeks van aanslagen tegen de Israëlische inwoners van Psagot de voorbije weken en maanden, met inbegrip van geweervuur toen enkele dagen geleden een huis werd beschoten en een raam sneuvelde.

Een paar jaar geleden werd een meisje van 9 jaar neergeschoten en zwaar gewond toen ze in de tuin speelde. De aanslag werd meteen opgehemeld op de officiële Facebookpagina van Al-Fatah, de politieke factie van Mahmoud Abbas. Begin december 2015 werd een wagen in Psagot beschoten. Ondanks tien kogelgaten in de auto raakte als bij wonder niemand gewond.

Het Israëlische stadje Psagot in het Benjamin gebied, Samaria
psagot

Psagot in het Benjamin gebied
De Regionale Raad van Mateh Benjamin is een raad die 42 Israëlische gemeenten en gemeenschappen vertegenwoordigt die zich bevinden in het gebied van de zuidelijke heuvels van Samaria aka de Westelijke Jordaanoever. De zetel van die raad bevindt zich in Psagot ten oosten van Ramallah. Psagot is een bloeiende gemeente die werd gesticht in 1981 en vandaag door 290 Israëlische families, ca. 1700 mensen, wordt bewoond.

Avi RoehDe raad is genoemd naar de oude Israëlische stam van Benjamin, die volgens de Bijbel de jongste zoon is van Jakob en Rachel, kleinzoon van Abraham en één van de aartsvaders is van de twaalf stammen van Israël. Het gebied van de Regionale Raad stemt ruwweg overeen met dat in de antieke tijd. In november 2007 werd Avi Roeh verkozen als het hoofd van de Raad, die daarmee Pinchas Wallerstein opvolgde die de Raad 28 jaren had geleid.

Psagot is in de hele wereld befaamd voor haar uitstekende wijnen. In de jaren 1980 vestigde de Berg familie zich in Psagot (meer info op de Facebookpagina van Psagot Wijnhandel). In 1998 plantte Meir Berg de eerste Cabernet Sauvignon druivenplanten.  Zijn zoon Yaakov Berg en diens echtgenote Naama breidden de wijngaard verder uit tot ruim 40 dunams vandaag [beeldbron:ZOA]

Video: Yaakov Berg van de Psagot Wijnhandel over de EU-boycot van Israëlische producten