Israël heeft watertoevoer in Palestijnse gebieden niet verminderd maar verhoogd

waterputEen Arabier haalt water uit een waterbron in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaandoever) [beeldbron: Abir Sultan/Flash 90]

Een reeks mediakanalen, met inbegrip van de westerse en Arabische media, hadden in het begin van de week de kwakkel overgenomen die door de Qataarse satellietzender Al Jazeera werd verspreid, met name dat Israël opzettelijk de watertoevoer van de Palestijnen had afgesneden tijdens de Ramadanmaand. Maar dat was onzin.

Israël heeft op donderdag de Palestijnse beschuldigingen afgewimpeld dat het de watertoevoer aan de Palestijnen had afgesloten, uitleggend dat een gebroken waterbuis het tijdelijk watertekort had veroorzaakt. COGAT publiceerde een korte video van de gebroken waterleiding op haar website op woensdag. De waterleiding in de omgeving van Jenin werd korte tijd afgesloten om de nodige herstellingen te kunnen uitvoeren en werkt intussen weer naar behoren.

Niet minder maar meer water
Tijdens de Ramadan, de vastenmaand voor moslims, heeft Israël de watertoevoer ’s nachts opgedreven wanneer het gebruik bijzonder hoog is na een dag vasten, vertelde de woordvoerder van COGAT, een tak van het ministerie van Defensie. Daarnaast werd de watertoevoer in het gebied van Hebron en Bethlehem verhoogd met 5000 kubieke meter per uur, aldus COGAT in een artikel in The Jerusalem Post van vrijdag 17 juni 2016.

De woordvoerder van COGAT merkte echter op dat de vraag naar water het aanbod in de zomer overtreft. Israël is bezig om de waterinfrastructuur uit te breiden om het watertekort op te lossen, een stap die wordt bemoeilijkt door de Palestijnse weigering om met Israël samen te werken omtrent water kwesties. Water kwesties worden geregeld door het Israëlisch-Palestijnse Joint Water Committee, dat werd opgericht in het kader van de Oslo Akkoorden van 1993. De commissie is reeds meer dan vijf jaar niet meer samengekomen.

Echter, dat belette premier van de Palestijnse Autoriteit Rami Hamdallah niet om verder garen te spinnen uit de leugens die werden gelanceerd door de sponsors van Hamas in Qatar. Op donderdag zei de Palestijnse premier dat Israël, door middel van haar nationale waterbedrijf Mekorot, bewust de Palestijnse watervoorziening had afgesneden en Hamdallah zei:

Volgens Palestijnse bronnen...“Israël wil voorkomen dat de Palestijnen een waardig leven kunnen leiden en maakt voor dit doel gebruik van haar controle over onze waterbronnen; terwijl de illegale Israëlische nederzettingen genieten van de ononderbroken waterdiensten, zijn de Palestijnen gedwongen om grote geldsommen te besteden om water dat van hen is aan te kopen.”

In een officiële verklaring erkende Mekorot het aanbodtekort op de Westelijke Jordaanoever, maar zei dat de watertoevoer werd verminderd en niet afgesneden, in zowel Israël als in de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever, omdat de huidige infrastructuur de toegenomen vraag tijdens de zomermaanden niet kan voldoen.

Het bedrijf merkte op dat onlangs een masterplan werd goedgekeurd door de Israëlische Water Autoriteit die instaat voor het waterbeheer in het gebied. Dit omvat het schoonmaken en het upgraden van de waterinfrastructuur over de hele Westelijke Jordaanoever. Dit, aldus de verklaring, zal helpen Mekorot te voldoen aan de vraag. Yigal Dilmoni, het plaatsvervangend hoofd van de Raad van Joodse Gemeenschappen van Judea en Samaria, zei dat de leidingen oud en versleten zijn en dat de nederzettingen eveneens leiden onder het watertekort.