Palestijnen: De Fatah-puinhoop [Khaled Abu Toameh]

abbas-haniyeh2012Doha, Qatar, 4 februari 2012. Van links naar rechts PA-president Mahmoud Abbas, Hamaspremier Ismail Haniyeh en de nieuwe beschermheer van Gaza, de Qataarse leider Emir Sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani,  tijdens een zoveelste poging om de terreurgroepen al-Fatah en Hamas met elkaar te verzoenen [beeldbron: Times of Israel/AP/Amr Nabil]

Palestijnse Autoriteit (PA) Voorzitter Mahmoud Abbas is eens te meer geconfronteerd met een opstand – ditmaal vanuit de jonge garde in zijn regerende Fatah Factie. Zelfs autocratie heeft zijn grenzen, en na vele jaren van de mond te zijn gesnoerd, vindt de jonge garde van Fatah zijn stem terug.

Deze vernieuwde machtsstrijd tussen de jonge en de oude garde is waarschijnlijk een positief teken. Het lijkt een signaal dat de Palestijnen nieuwe gezichten aan de macht willen zien. Echter, omdat de leden van deze factie een “verandering in wachters willen zien in het Palestijnse paleis” betekent dit niet dat zij hun houding ten opzichte van Israël hebben veranderd.

Deze jonge garde is in feite niet geïnteresseerd noch gemachtigd om het “recht op terugkeer” op te geven van de Palestijnse vluchtelingen — of zelfs de basisstap te nemen van een erkenning van Israël als een Joodse staat. Kortom, de acteurs kunnen veranderen, maar dezelfde show zal blijven doorgaan.

Maar verandering is soms goed. Het injecteren van nieuw bloed in het oude en corrupte politieke systeem, bekend als de Palestijnse Autoriteit, is dan wellicht een start. Dus wie zit er achter deze stap van het introduceren van wijzigingen in het Palestijnse leiderschap, en wat is het doel van die halte? Zal deze inspanning geen gevolgen hebben voor het Israëlisch-Palestijnse conflict?

De nieuwste campagne wordt gevoerd door de Fatah-topambtenaren die behoren tot de Revolutionaire Raad van Fatah – wat een van de facties is van de twee belangrijke besluitvormende organen (de tweede is het Centraal Comité van Fatah). De Revolutionaire Raad van Fatahs wetgevende orgaan heeft meer dan 80 leden, de meesten worden beschouwd als vertegenwoordigers van de jonge garde in de factie.

Vorige week heeft meer dan de helft van de leden van de Revolutionaire Raad van Fatah een petitie ondertekend met de oproep tot een “correctionele revolutie” in hun factie. Sommige Palestijnen zien de petitie als markering van het begin van een “revolutie binnen een revolutie”. De petitie, waarin wordt opgeroepen tot belangrijke hervormingen in Fatah, is eerst en vooral gericht tegen Abbas en zijn medewerkers van de oude garde in het Palestijnse leiderschap.

De petitie draagt de handtekeningen van verscheidene Fatah-ambtenaren die onlangs nog werden beschouwd als Abbas loyalisten. Abbas wordt dus aangevochten zelfs door degenen die tot nu beschouwd werden binnen Fatah te behoren tot zijn overtuigde aanhangers. Deze uitdaging sluit aan bij die welke is uitgegeven door verschillende andere Fatah-ambtenaren, die zich in het openbaar hebben uitgesproken tegen de autoritaire regering van Abbas.

De petitie is ondertekend door de Fatah-“rebellen” met oproepen voor de langverwachte verkiezingen van de factie en beschuldigt Abbas van marginaliseren van jonge leiders en de weigering tot het delen van de bevoegdheden. Afdelingen en intern gekibbel in Fatah hebben haar vermogen om nieuwe verkiezingen te houden en het goedkeuren van hervormingen en veranderingen effectief verlamd. Dat is een andere reden waarom Fatah niet enthousiast is over het idee van verkiezingen. Onder de huidige omstandigheden blijft de kans dat Hamas gaat winnen zeer hoog.

Bovendien heeft de Fatah-puinhoop een enorm schisma veroorzaakt. Nooit in haar vijftig jaar bestaan was Fatah zo verdeeld. Enkelen van de hoogsten in rang zijn al overgelopen naar Hamas en de Islamitische Jihad. Sommigen stoppen met Fatah, omdat zij de hoop in zijn vermogen om te hervormen, verloren hebben, dat het zich zal ontdoen van de iconen van corruptie in de factie. Anderen gingen naar Hamas en Islamitische Jihad, omdat zij de gewapende strijd tegen Israël ondersteunen en niet bereid zijn tot welk compromis dan ook.

De bloedige oorlog van Fatah heeft de grenzen van de factie geschonden, en zelfs die van de Palestijnen. Deze strijd moet de aandacht krijgen van alle betrokken bij deze inspanningen om een vreedzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict te vinden. Fatah is immers de Palestijnse partij die wordt beschouwd als Israëls “vredespartner.” Bovendien is dit de factie die beweert dat het de Palestijnen wil leiden op de weg naar onafhankelijkheid. De internationale gemeenschap wil zakendoen met Fatah. Wat er gebeurt binnen de muren van Fatah, moet daarom een intense internationale zorg zijn.

De “revolutie binnen een revolutie” die plaatsvindt binnen Fatah, moet de alarmbellen laten afgaan in de internationale gemeenschap. Fatah heeft momenteel een extreem zwakte en twijfelt ernstig aan haar vermogen om vrede te leveren met Israël en toezicht te houden op de oprichting van een Palestijnse staat. Men mag misschien slechts één decennium terugblikken en onthouden dat Fatah haar omkoopbaarheid in 2006 het verlies veroorzaakte van de Palestijnse parlementsverkiezingen in de Westelijke Jordaanoever, en Fatahs ineenstorting veroorzaakte en haar gedwongen uitwijzing uit de Gazastrook. De grote winnaar: Hamas.

abbas-2006Één man, één stem, één keer? Hamas-leider Ismail Haniyeh (links) en leider van de Fatah, Mahmoud Abbas, (ook president van de Palestijnse Autoriteit) worden afgebeeld bij de stemming tijdens de laatste verkiezingen voor de Palestijnse wetgevende Raad, die plaatsvond in 2006.

De internationale gemeenschap is echter bezig zijn kop in het zand van Abbas’ erg rommelig achtertuin te steken. De deelnemers aan de Midden-Oosten vredesconferentie die vorige week in Parijs werd gehouden, hebben de laatste opstand gemist tegen de President van de PA. Hadden ze er aandacht aan besteed, in plaats van te roepen om een tweestatenoplossing, dan zouden zij moeten eisen dat Abbas en zijn Fatah Factie hun daden voor elkaar hadden gekregen, en Israël opnemen in het verhaal opnemen. Misschien hadden zij ook moeten hebben vermeld dat dit moet gebeuren voordat Hamas de Westelijke Jordaanoever overneemt en ook daar een ander islamitisch regime creëert.

door Khaled Abu Toameh


in een vertaling uit het Engels door W.J. Jongman en H. Sleijster van een artikel op de website van The Gatestone Institute van 7 juni 2016

gatestone-logo