Israël bouwt een tientallen meters diepe ondergrondse muur rondom Gaza

fenceMaart 2014. Het hekken gezien vanuit Israël rondom de grens met Gaza. Een Israëlische tank houdt de wacht. Op de achtergrond de contouren van Gaza Stad [beeldbron: BBC Online]

Israël ’s defensie etablissement plant de bouw van een betonnen muur die tientallen meters diep onder de grond en tevens boven de grond zal lopen langsheen Israël ’s grens met de Gazastrook in antwoord door de haast oncontroleerbare aanbouw van aanvalstunnels door de terreurgroep Hamas die soms kilometers diep tot onder Israëlisch grondgebied reiken, berichtte Yedioth Ahronoth op donderdagochtend 16 juni 2016.

Eerder werd geschat dat een dergelijk project tientallen miljarden sjekels zou kosten. Echter, onder het nieuwe plan worden de bouwkosten geschat op 2,2 miljard sjekels [ongeveer een half miljard euros]. De muur zal uitstrekken langsheen de 96 kilometers lange grens van de zuidelijke grens rond de Gazastrook, en zal in feite het derde afweersysteem zijn in zijn soort die Israël heeft gebouwd langs de grens.

tunnel6aDe eerste 96 kilometer lange barrière werd gebouwd in 1994 naar aanleiding van de Oslo-akkoorden, terwijl het tweede systeem werd gebouwd naar aanleiding van de beslissing om de Gazastrook los te laten in 2005. Geen van de inspanningen, echter, biedt uitgebreide oplossingen aan voor de dreiging van aanvalstunnels.

Een hoge ambtenaar van het Ministerie van Defensie maakte op donderdag tijdens een persconferentie bekend dat de volgende confrontatie met Hamas de laatste zou zijn. De vraag hoe deze aankondiging is in overeenstemming is met een plan om een muur te bouwen, die in wezen defensief bedoeld is, staat open voor interpretatie.

“We hebben geen behoefte om te heersen over Gaza, en zolang er geen alternatief is voor het bestuur aldaar, hebben we daar niets te zoeken,” zei de hoge ambtenaar. “Maar aan de andere kant kunnen we geen constante uitputtingsslag voeren. Daarom moet het volgende conflict het laatste conflict zijn voor de termijn dat Hamas de Strook bestuurt. We zijn niet op zoek naar een avontuur, maar een confrontatie met Hamas is onvermijdelijk. Het is een voortdurende en toenemende bedreiging en we moeten er klaar voor zijn.”

philaIn 2013 voltooide Israël samen met het Egyptisch leger een hekken doorheen het Sinaï Gebied langsheen de grens met Egypte, de zogeheten Philadelphia Route, om terroristen van ISIS (Daesh) te stoppen alsook illegale immigratie vanuit Afrika te verhinderen. Hierboven het stuk ter hoogte van de Israëlisch badstad Eilat [beeldbron: The Daily Mail Online]

Goede muren maken goede buren: Fort Israël
Het land bouwde eerder hi-tech hekkens in het noorden langsheen de grens met Libanon en tevens op de Golan Hoogtes langsheen de grens met Syrië. Echter, momenteel bouwt het IDF een muur rondom bepaalde delen van Libanon waar deze dichtbij Israëlische dorpen en gemeenten loopt. De constructie van deze muur volgde op verklaringen van Hezbollahleider Hassan Nasrallah, die dreigde om burgers aan te vallen en hen enkele dagen te gijzelen in hun woonplaatsen.

Israël ’s grens met Syrië op de Golan Hoogtesfence-syria

Tijdens een rondleiding op dinsdag 9 februari 2016 langsheen de muur (in feite een stevig 5 meters hoog hekken) die Israël momenteel bouwt aan haar grens met Jordanië, zei premier Netanjahoe dat hij wenst dat het hele land wordt omringd met hekkens en barrières “om onszelf te beschermen tegen de wilde beesten” die Israël omsingelen:

“Uiteindelijk zal in de Staat Israël, zoals ik dat zie, een hekken ons helemaal omringen. Mij werd gezegd ‘is dit wat u wilt om uw villa te beschermen?’ Het antwoord is ja. Zullen wij de hele staat Israël omringen met hekkens en barrières? Het antwoord is ja. In het gebied waarin wij leven, moeten wij onszelf beschermen  tegen de wilde beesten.”

Netanjahoe voegde eraan toe dat de regering een meerjarenplan voorbereidt om heel Israël te omringen met veiligheidsbarrières, evenals een plan om de gaten te sluiten in het afscheidingshekken tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever. Jordanië en Israël coordineren gezamelijk de grensbewaking die loopt over 240 kilometers lengte evenals een strategische 95 kilometers lange grens aan de Jordaan Vallei.

Plaatje onder: Israël bouwt in snel tempo een hoge muur langsheen grens met Jordanië om ‘wilde beesten’ buiten te houden. Op 9 februari 2016 inspecteerde premier Netanjahoe de muur (in feite een stevig hekken) die noodzakelijk bleek ondanks het feit dat Israël op 26 oktober 1994 een vredesverdrag heeft ondertekend met Jordanië. Maar met een getekend document houd je natuurlijk nog geen wilde beesten tegen… [beeldbron: The Daily Sunset]
jordan-fence