Ondanks boycot behoort Israël ’s economie met een 11de plek tot de meest innovatieve in de wereld

nazi-boycot2Krantenkoppen in de VS naar aanleiding van de economische boycot van Joodse handelaars die op 1 april 1933 van kracht werd in nazi-Duitsland. “Joodse handel verlamd door nazi boycot” blokletterden de kranten en ook: “Hoogtepunten van gisteren van de Rijksboycot jegens de Joden.” Weliswaar meer dan drieëntachtig jaar geleden maar de boodschap van toen is krak dezelfde als vandaag. Net alsof het gisteren was… 😦

De economie van Israël behoort tot de meest innovatieve in de wereld. Met een 11de plaats in de Top-50 die werd opgemaakt door Bloomberg uit een 200-tal economieën waarvan slechts 50 de ranking haalden, steekt Israël vele Europese lidstaten de loef af.

inno2Zuid-Korea voert de ranglijst aan onmiddelijk gevolgd door Duitsland en Zweden. België (16) en Nederland (18) volgen op een verdienstelijke plaats. In de Top-50 komen slechts vier landen voor met een moslimmeerderheid: Malesië (25), Turkije (35), Tunesië (46) en Marokko (48). Innovatie in de Arabische en moslimwereld laat nog wat op zich wachten.

Hoewel de Israëlische economie de laatste tijd iets vertraagt, presteert hij nog steeds beter dan die van de Verenigde Staten en andere Westerse landen. Israëlische bedrijven, in het bijzonder high-tech start-ups, zijn ook zeer aantrekkelijk doelwitten voor buitenlandse investeerders geworden.

Het rapport van Bloomberg stemt overeen met een analyse, die twee jaar geleden werd geschreven voor The Wall Street Journal door David Rosenberg, economisch redacteur van de Israëlische krant Ha’aretz.

Maar eh, werd Israël nu niet geboycot door de EU en de antisemitische boycot beweging BDS? De werkelijkheid is dat na bijna 10 jaar van campagne voeren, de wereldwijde BDS (boycot, desinvestering en sancties) beweging niet het geringste impact heeft gehad op de economie van Israël. Israël raakte niet geïsoleerd, de export bereikt recordhoogten en het land trekt miljarden dollars aan buitenlandse investeringen.

De “overwinningen” van de BDS-beweging bestonden hooguit uit het overreden van een handvol popsterren en academici om optredens in Israël te annuleren, en het verkrijgen van lege, steunverklaringen van studentenorganisaties, coöperatieve supermarkten en linkse kerkelijke organisaties.

Daniel Birnbaum, de CEO van het populaire SodaStream,  dat jarenlang het mikpunt van boycot was door de BDS, vertelde aan The Algemeiner dat die landen die het voortouw namen in de boycot van  SodaStream, tevens de meest lucratieve markten bleken voor het bedrijf. OP de vraag of er een correlatie is tussen de BDS en de opmerkelijke winsten die het bedrijf tegenwoordig maakt, luidt zijn antwoord alvast JA:

“Des te meer de BDS beweging actief werd in een bepaald domein van ons, hoe succesvoller we werden. In de loop van de laatste zes of zeven jaren, toen SodaStream voortdurend belaagd werd door de BDS, groeide de omzet van ons bedrijf van jaarlijks 90 miljoen dollars aan tot ruim 400 miljoen dollars.  Ik moedig elk bedrijf dat zijn omzet wil zien groeien om aangevallen te worden door de BDS beweging.”