9de verjaardag bloedige putsch: Hamas verdrijft Al Fatah en roept islamitische staat uit in Gaza

hamas-putschIn juni 2007 begon Hamas een etnische zuivering in de Gazastrook die nog vele maanden zal aanhouden zoals bv. dit plaatje van 7 september 2007 waar een leider van Al-Fatah zonet door Hamas milities werd ingerekend en met houten stokken en knuppels in elkaar wordt geslagen.

Op donderdag 14 juni 2016 werd in de Palestijnse gebieden in de Gazastrook de bloedige staatsgreep herdacht van Hamas op Al Fatah. Aanleiding voor die bloedige putsch waren de electorale overwinningen van Hamas op rivaal Al Fatah. Meer dan 600 Palestijnen werden door Hamas vermoord en duizenden anderen op de vlucht geslagen naar Egypte. Echter, het grootste deel ervan kon ontkomen via (èn met de hulp van!) Israël naar Judea & Samaria (aka de West Bank).

Nadat Hamas eerder de locale verkiezingen in 2005 had gewonnen in de Palestijnse gebieden (Gaza èn de West Bank) consolideerde het die overwinning als tijdens de voorlopig laatste parlementaire verkiezingen in de gebieden van Palestijnse Autoriteit die plaatsvonden op 25 januari 2006. Onverwacht werden deze verkiezingen eveneens gewonnen door Hamas, en dat zowel op de West Bank als in de Gazastrook.

Hamas had 44,45% van de stemmen behaald wat hen 74 zetels opleverde in het PA-parlement opleverde. De partij van Mahmoud Abbas’ Al Fatah behaalde slechts 41,43%  van de stemmen en moest het stellen met slechts 45 zetels. Hamasleider Ismail Haniyeh werd de nieuwe premier van ‘Palestina’ (PA) en Mahmoud Abbas bleef president in afwachting van nieuwe presidentsverkiezingen die er nooit zouden komen.

Terwijl Al Fatah Hamas beschuldigde voor de crisis vertelde Danny Rubinstein, een Israëlische analyst in Palestijnse kwesties, dat…

“[…] de belangrijkste reden voor deze crisis is het feit dat Al Fatah weigerde om de controle over het machtsapparaat van de Palestijnse Autoriteit te delen met haar rivaal Hamas, ondanks de duidelijke overwinning van Hamas tijdens de verkiezingen van januari 2006.”

putsch2Gaza, 15 juni 2007. Militanten van Hamas bezetten de kantoren van Mahmoud Abbas.

Burgeroorlog in Gaza
Op 9 juni 2007 was Hamas begonnen met haar gewelddadige overname van Gaza. In de eerste vier dagen van de putsch waren sinds maandag 10 juni reeds 59 Palestijnen geliquideerd door Hamas, onder hen ook twee medewerkers van de UNRWA, de hulporganisatie van de VN voor en door de Palestijnen. Op 13 juni blies Hamas het hoofdwartier op van Al Fatah in Khan Younis in het zuiden van de Strook en de volgende dag, donderdag 14 juni 2007, werd het kantoor van president Mahmoud Abbas bezet en geplunderd, wat het feitelijke einde van de macht van Al Fatah en Abbas in Gaza betekende.

Een radeloze president Mahmoud Abbas verzocht Israël om tussenbeide te komen om de bloedige staatsgreep af te wentelen, zoals bleek uit geheime documenten die in december 2010 door WikiLeaks werden onthuld. In een mail van 13 juni 2007 schreef de Amerikaanse ambassadeur aan Israël, Richard Jones, dat de chef van Shin Bet Yuval Diskin hem had verteld over een onderhoud met de Al Fatah beweging van Mahmoud Abbas die “wanhopig, gedesorganiseerd en gedemoraliseerd” was en om Israël ’s hulp had gevraagd.

Echter, Israël had besloten om niet tussenbeide te komen omdat het oordeelde dat de burgeroorlog beide betrokken Palestijnse partijen zou verzwakken wat uiteindelijk in de kaart van Israël speelde. Israël stelde wel de grensovergang van Erez open om de leiders en kader de kans te geven te ontsnappen uit de Gazastrook. Mahmoud Abbas ontbond het Palestijnse parlement, ontsloeg zijn kersverse premier Ismail Haniyeh (Hamas) en stelde op 15 juni 2007 Salam Fayyat (van Al Fatah) aan als diens opvolger.

De uittocht van Al Fatah uit Gaza was begonnen. Enkele uren nadat Hamas de macht had gegrepen legde een vissersboot, met aan boord met 97 kaderleden van het militaire en veiligheidsapparaat van Al Fatah, aan in de Egyptische havenstad El Arish. Zij hadden tijdig de Gazastrook kunnen ontvluchten via de Middellandse Zee.

Intussen ging het moorden verder. Tijdens de eerste vijf dagen van de gevechten werden tussen 90 en 120 Palestijnen vermoord en dozijnen gewonden. Een lid van Al Fatah werd door Hamasleden van het dak gegooid en stierf en een andere op straat doodgeschoten. Het lijkenhuis in het Shifa Hospitaal in Gaza kon de toestroom van lijken niet meer aan. De gewonden lagen overal in de gangen van het hospitaal op de grond. Sommigen werden verpleegd en sliepen gewoon op een stuk karton op de grond.

Uiteindelijk zal tijdens de putsch en de maanden van etnische zuiveringen en afrekeningen die volgden, aan meer dan 600 Gazaanse Palestijnen het leven kostten, honderden gewonden en duizenden anderen werden op de vlucht gedreven naar Egypte maar voornamelijk naar Judea & Samaria aka de West Bank.

Zowel Israël als Egypte hadden intussen uit veiligheidsoverwegingen hun grenzen met Gaza afgesloten wat uiteindelijk zal resulteren in een permanente blokkade van de Strook door Israël én door Egypte [!] nadat was gebleken dat Al Fatah het onderspit had moeten delven en Hamas zich definitief vestigde in de Strook en de islamitische staat uitriep over Gaza.

Yousef, een 30-jarige inwoner van een buitenwijk in Gaza, vatte het einde van de gevechten pragmatisch samen en zei dat de Gazanen altijd de winnaar zullen steunen ongeacht hun ideologie:

“Vandaag staat iedereen achter Hamas omdat Hamas de veldslag heeft gewonnen. Indien Fatah de veldslag had gewonnen hadden we allemaal achter Fatah gestaan. Wij zijn een hongerlijdend volk en om het even wie die ons een zak bloem en een voedselbon geeft, zullen wij steunen. Ikzelf, ik sta achter Allah en een zak bloem.”

Samih
Eén van de vele slachtoffers was Samih al-Madhoun, een commandant van de Al Aqsa Martelaren Brigades aka de moordbrigade van Al-Fatah, die de politieke factie is van en voorgezeten door Mahmoud Abbas. Op de volgende videobeelden is te zien hoe Madhoun op straat door een woeste meute Hamas aanhangers wordt aangevallen, in elkaar geslagen en vervolgens met machinegeweren wordt doorzeefd.

Opgelet: zeer expliciete beelden!