Hamaspolitie arresteert vijf Palestijnen voor collaboratie met Fatahregime van Mahmoud Abbas

hamasfatahrelOrdedienst van Hamas in de clinch met agenten van Al Fatah in Gaza, voorjaar 2007

Ondanks de vele pogingen om Hamas te verzoenen met het rivaliserende Al Fatah van PA-president Mahmoud Abbas, is eenheid tussen de Palestijnse machthebbers in Gaza (‘West-Palestina’) en die in Judea & Samaria (‘Oost-Palestina’) nog steeds zoek.

Dat bleek nog maar eens uit een bericht van Fatah Media van 2 juni 2016 dat Hamas vijf leden van de Presidentiële Garde heeft gearresteerd op verdenking van “collaboratie” met de Palestijnse Autoriteit. Nochtans blijft Mahmoud Abbas tegenover de buitenwereld volhouden dat het een eenheidsakkoord heeft met Hamas.

Hamas erkent niet eens de bevoegdheid van de PA in Gaza en president Mahmoud Abbas zelf is al negen jaar lang persona non grata in de Strook, hoewel hij op het op internationale forum volhoudt dat hij ook de wettige vertegenwoordiger is van de Palestijnen in Gaza maar verzwijgt dat hij er sinds 2007 geen voet meer heeft gezet.

Aldus heeft op woensdagochtend Hamas vijf Palestijnen gearresteerd die loyaal zijn aan de Palestijnse Autoriteit met name Mohammed Ghazi Khitab, Isaac Ibrahim Abdullah Hussein, Shadi Alslol, Hatem Yousef Mohammed Hasanat en Mohammed Abdul Rahman Ibrahim Mattar.

Het verhaal doet de ronde dat Hamas geheime ondergrondse gevangenissen heeft gebouwd waar het politieke opponenten vasthoudt waar ze ver weg van de media worden ondervraagd en vreselijk gefolterd. Sommige van die speciale cellen werden gebouwd onder moskeeën die geluidsdicht werden gemaakt zodat de omwonenden hun kreten niet kunnen horen. Hoewel de berichtgeving van Fatah Media nog minder te vertrouwen is dan de Hamas media, zijn de arrestaties en beschuldigingen van martelen wellicht de waarheid.

Het lot van de vijf gearresteerden blijft dus onzeker. Nog maar pas heeft Hamas op dinsdag 31 mei 2016 in het publiek drie Palestijnen geëxecuteerd, twee stierven voor het vuurpeloton en een derde werd opgehangen. Eerder had Hamas de executie aangekondigd van 13 Palestijnen, dus nog tien te gaan.

Eén van de drie geëxecuteerden was een politieagent die in dienst was van de Palestijnse Autoriteit. Dat zorgde uiteraard voor ergernis in de PA. Normaal moet elke executie vooraf de goedkeuring krijgen van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, maar omdat Hamas sinds 2007 de autoriteit van de PA niet meer erkent, doet het quasi wat het wil.