Hoe terroristen en dictators de Arabische journalisten laten zwijgen [Khaled Abu Toameh]

hamas-erdoganHamasleiders van Gaza, Ismail Haniyeh en Khaled Meshaal, op visite bij de Turkse president Erdogan om samen te overleggen hoe de vrije pers aan banden te leggen en tezelfdertijd de schijn van vrijheid van meningsuiting op te houden en het Westen om de tuin te leiden…

“De sluiting door Hamas van de kantoren van Al-Arabiya in de Gazastrook kreeg niet veel aandacht van de internationale gemeenschap en de mensenrechten-organisaties. Was het bureau door Israël gesloten bijvoorbeeld, dan zouden er natuurlijk internationale protesten zijn geweest, met journalisten over de hele wereld die rondschreeuwen over de Israëlische ‘aanval op de vrijheid voor de media.” [Khaled Abu Toameh op 19 mei ’16 in The Gatestone Institute].

Vijfendertig Arabische journalisten zijn ontslagen sinds begin april als gevolg van een campagne van intimidatie en terrorisme, die tegen hen werd gevoerd door Hamas en Hezbollah.

De journalisten werkten voor de pan-Arabische televisie nieuwszender Al-Arabiya die Saoedisch eigendom is, met haar basis in Dubai Media City in de Verenigde Arabische Emiraten. De zender werd eerder door de BBC beoordeeld als top pan-Arabisch station.

Maar het leven is voor Al-Arabiya verslaggevers nooit eenvoudig geweest. Zoals de meeste Arabische journalisten die verslag doen in Arabische en islamitische landen, worden ze gedurende langere tijd geconfronteerd met bedreigingen van verschillende partijen en regeringen.

De trieste staat van de journalistiek in de Arabische wereld: “Als u het niet eens bent met ons, dan moet u tegen ons zijn; en dat is waarom we u de mond moeten snoeren.” Een journalist die niet wil dienen als een regeringswoordvoerder en hen aan de kaak stelt, wordt bestempeld als een “verrader”.

Het ontbreken van democratie en vrijheid van meningsuiting in de meeste Arabische en islamitische landen heeft veel Arabische journalisten gedwongen om te verhuizen naar het westen. In de afgelopen vier decennia zijn sommige van de beste journalisten en schrijvers uit de Arabische wereld verhuisd naar Frankrijk en Groot-Brittannië, waar ze kunnen werken zonder vrees voor hun leven.

In de Arabische wereld is persvrijheid nog steeds een ver weg liggende droom. Er is, als je al niet bedreigd wordt door de regering, altijd wel iemand anders die een reden vindt om u als doel uit te kiezen.

Lees hier het artikel van Khaled Abu Toameh verder op de site van The Gatestone Institute

gatestone-logo