Zwitserse supermarktketen verkoopt aardappelen met etiket ‘boycot Israël’

aardappel2

De Zwitserse supermarktketen “Coop” verkoopt aardappelen uit Israël met een sticker “Boycot Israël”. Dat werd vandaag door talrijke klanten van de supermarkt gemeld, nadat ze in een filiaal van de keten de waren met de sticker hadden gezien. Er staat echter niet op het etiket vermeld of de aardappelen uit de Joodse nederzettingen of uit een gebied binnen de Groene Linie afkomstig zijn.

Enkele maanden geleden had de Europese Unie besloten om producten uit de Joodse nederzettingen te kenmerken. Maar de verantwoordelijken voor de stickers gaan hierin iets verder en maken geen verschil tussen de Joodse nederzettingen en de gebieden binnen de Groene Linie, die erkend worden door de internationale gemeenschap.

Een in Zwitserland wonende Joodse vrouw zei: “Hoewel de Zwitsers altijd hun best doen om neutraal te zijn, hebben ze in dit geval een uiterst kwetsende weg gekozen. Dat is niet alleen antizionistisch, en daarmee racistisch, maar ook een zeer extreme uitspraak die de racistische instelling van de Zwitsers tegenover de Joden alleen maar zal verscherpen.”

De Israëlische ambassade in Zwitserland zal de komende dagen een verklaring van de supermarktketen verlangen en de verwijdering van de stickers eisen.

Men sluit niet uit dat het om een actie van leden van de BDS-beweging gaat en niet om een bewuste maatregel van de supermarkt. Want onlangs werd op de internetsite van “20min.” Gemeld dat een woordvoerder van de supermarktketen zich had uitgelaten over de stickers, nadat het tot talrijke protesten tegen de stickers was gekomen. De woordvoerder verklaarde dat de stickers in geen geval afkomstig zijn van de “Coop”.

“Wij bedrijven geen eigen buitenlandse handelspolitiek en leggen zelf geen politiek gemotiveerde boycots op”, benadrukte de woordvoerder tegenover journalisten. Men zou de officiële houding van Zwitserland respecteren en de waren correct declareren, zodat de klant zelf zou kunnen beslissen of hij een product wil kopen of niet, zei de woordvoerder verder.

door NAI Redaktion


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 2 juni 2016.
bron-logo