Hamas executeert drie veroordeelde Palestijnen in de Gazastrook

De ene gemaskerde boef schiet de andere gemaskerde boef dood. Ook dàt is Gaza.

Hamas heeft in het openbaar in de vroege ochtend van dinsdag 31 mei drie Palestijnen geëxecuteerd, zeggende dat zij werden veroordeeld tot de doodstraf. Twee werden geëxecuteerd door een vuurpeloton en een derde werd opgehangen, aldus een bericht in de The Jerusalem Post van 31 mei 2016. De foto’s die na de excuties werden verspreid waren al enkele jaren oud en geen van de executies van gisteren.

Eerder, op zondag 22 mei had Hamas aangekondigd dat zij van plan waren om dertien veroordeelde Palestijnen te executeren, waar wellicht deze drie bij hoorden. Zij werden alle drie schuldig bevonden aan moord en na een proces ter dood veroordeeld, vertelde Hamas, maar de terreurgroep gaf verder geen informatie vrij in hoeverre het proces volgens de internationale rechtsregels was verlopen.

pqPCt-CJQ

De PA noemde de executies van gisteren illegaal. “Het uitvoeren van de excuties vertegenwoordigt een flagrante schending van de Palestijnse grondwet,” zei Ahmed Brak, de auditeur-generaal van de PA in Ramallah en hij voegde eraan toe dat diegenen die betrokken zijn in de illegale executies zich voor moord zullen moeten verantwoorden “op locaal en internationaal niveau”.

De laatste openbare executies die in Gaza werden uitgevoerd, dateren van augustus 2014 enkele dagen voor het einde van de laatste oorlog van Hamas tegen Israël (Operation Protective Edge) toen een executiepeloton van de Al-Aqsa Brigades (Hamas) zes mannen doodschoten voor de Grote Moskee van Gaza City kort na het Vrijdagegebed (plaatje bovenaan).

Volgens het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten (PCHR), werden in 2015 negen doodvonnissen uitgesproken in de Gazastrook en twee in de Arabische gebieden van Judea & Samaria die worden gecontroleerd door de Palestijnse Autoriteit, geleid door president Mahmoud Abbas. Tot nog toe werden dit jaar ongeveer 10 doodstraffen uitgesproken in Gaza. De Palestijnse strafwet legt de doodstraf op aan collaborateurs (met Israël), moordenaars en drugshandelaars.

Van de meer dan 170 Palestijnen die werden veroordeeld tot de doodstraf sinds de creatie van de Palestijnse Autoriteit in 1994, werden er ongeveer 30 ook effectief uitgevoerd, meestal in Gaza, volgens de Palestijnse mensenrechtenorganisatie PCHR. Al de executiebevelen moeten in theorie eerst worden goedgekeurd worden door de Palestijnse president Mahmoud Abbas vooraleer ze mogen worden uitgevoerd. Echter, sinds Hamas in 2007 de politieke factie van Abbas in Gaza met veel geweld van de macht verdreef, erkent Hamas de legitimiteit van de Palestijnse Autoriteit niet meer en doet het quasi wat het wil.