PA president Mahmoud Abbas: De ‘Palestijnen’ zullen geen Joodse staat erkennen

Mahmud-AbbasOp dit moment vinden er geen directe gesprekken tussen Israël en de “Palestijnen” plaats. Nadat de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu zich tegen een dialoog met de “Palestijnse president” Mahmoud Abbas uitsprak, deed deze er nu tijdens een ontmoeting van de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken in Caïro een schepje bovenop, toen hij zei dat de “Palestijnen” geen Joodse staat zouden erkennen.

In het conflict tussen Israël en “Palestina” zal vermoedelijk in de nabije toekomst ook geen oplossing komen. Nadat minister-president Netanyahu twee weken geleden het Parijse vredesinitiatief van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayraul afwees en alleen bereid is tot directe gesprekken met de “Palestijnse staatsleiding”, wees Abbas nu in Caïro de erkenning van Israël af. De Arabische Liga echter zou volgens informatie van de “Jerusalem Post” voorstander zijn van de Parijse Midden-Oosten-gesprekken.

Nadat Abbas nu echter bevestigde dat hij een “Joodse staat niet zou erkennen”, zouden de Israëlische minister-president Netanyahu met zijn Arabische bondgenoten, inclusief de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Jordanië, elkaar ontmoet hebben om de afzetting van Abbas te plannen, aldus het Iraanse persbureau Press TV.

Hierbij beroept men zich op een vooraanstaande Jordaanse bron, die bevestigde dat er nu een initiatief zou worden gepand voor de ambtsontheffing van Abbas, evenals een verzwakking van de Hamas-beweging. Op 3 juni vindt desondanks in Parijs een vredesconferentie plaats, waar vertegenwoordigers uit 20 landen met elkaar over het Midden-Oosten-conflict zullen praten, echter zonder de Israëli´s en “Palestijnen”.

De vredesonderhandelingen tussen Israël en de “onafhankelijke Palestijnse staat” vinden niet meer plaats sinds 20 april 2014. Men is het vooral oneens over het bepalen van de grens, de toekomstige status van Jeruzalem en over het lot van “Palestijnse vluchtelingen” en verdrevenen. Frankrijk wil behalve de VS, Rusland, de EU en de VN ook de Arabische staten bij de gesprekken betrekken, bericht de Duitse “Deutsche Welle”.

door Christian Saarländer


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Contra Magazin van 30 mei 2016.
bron-logo