Arabische staten werken samen met Israël om Abbas te vervangen door Dahlan

dahlan2Ramallah, Samaria, 3 januari 2011. De Palestijnse leider van al-Fatah, Mohammed Dahlan, in een interview met The Associated Press in zijn kantoor. Op de achtergrond het logo van al-Fatah.  [beeldbron: AP/Majdi Mohammed]

Drie Arabische landen, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte en Jordanië kijken vooruit naar een post-Abbas tijdperk waarin diens aartsrivaal binnen al-Fatah, de 56-jarige  Mohammed Dahlan, de controle zou krijgen over het Palestijnse presidentsschap, over de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en de Palestijnse Autoriteit, berichtte aldus Middle East Eye op 27 mei 2016.

De 81-jarige Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, is al sinds de jaren 1990 een dominante figuur in de Palestijnse politiek en regeert sinds 1995 als een ware despoot onafgebroken de president over de Palestijnse Autoriteit in Judea & Samaria en is zowel voorzitter van al-Fatah en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie.

Behalve dan in Gaza dat theoretisch onder de Palestijnse Autoriteit ressorteert maar waar Abbas sinds de zomer van 2007 geen voet meer ana de grond heeft gezet sinds hij door Hamas persona non grata werd verklaard is en de helft van “zijn” Palestijnen voor hem onbereikbaar en onbestuurbaar zijn.

Dahlan for President?
Het feit dat onder leiding van de Verenigde Arabische Emiraten thans Mohammed Dahlan naar voor wordt geschoven om Mahmoud Abbas op te volgen, moet niemand verbazen sinds Dahlan enkele jaren geleden naar de VAE verhuisde en goeie relaties onderhoud met de plaatselijke heersende monarchen, nadat hij op de vlucht sloeg voor vervolging in de Palestijnse Autoriteit (lees verder).

De VAE heeft reeds gesprekken gevoerd met Israël over de strategie om Dahlan te installeren, en de drie partijen zullen Saoedi-Arabië informeren van zodra ze eenmaal een akkoord over zijn uiteindelijke vorm bereiken. De belangrijkste doelstellingen van het plan zijn:

♦ Fatah verenigen en versterken in het voorzuitzicht van volgende verkiezingen met Hamas;
♦ Hamas verzwakken door het te verdelen in met elkaar wedijverende facties;
♦ een vredesakkoord afronden met Israël met de ruggensteun van de Arabische staten;
♦ de controle verwerven over de soevereine Palestijnse instellingen, de Palestijnse (Nationale) Autoriteit (PNR), het voorzitterschap van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en het leiderschap van al-Fatah;
♦ de choreagrafie orkestreren van de terugkeer van Dahlan als de feitelijke macht achter de troon van al-Fatah en de Palestijnse Autoriteit (PA).

Eén van de stuwende krachten achter het plan is Mohammed bin Zayed, de kroonprins van Abu Dhabi, die het aan Jordanië heeft duidelijk gemaakt dat de meningsverschillen over de Palestijnse president Abbas invloed heeft op de bilaterale betrekkingen. Op een gegeven ogenblik eisten de Emiraten de arrestatie van Abbas, alsmede een verbod op hem om Jordanië nog te betreden of met behulp van Jordanië naar het buitenland te reizen.

“De Emiraten, in het bijzonder Mohammed Bin Zayed, heeft Abbas absoluut afgewezen op het persoonlijke vlak, in de mate dat ze de Jordaniërs uitdrukkelijk vertelden dat de reden dat de VAE negatief staat tegenover de Jordaan, te wijten is aan het feit dat Jordanië niet tegen Abbas is opgestaan,” vertelde een belangrijke Palestijnse bron aan Middle East Eye. De drie Arabische landen hebben de stappen opgesomd die nodig zijn om dit plan uit te voeren en hebben onder elkaar de rollen verdeeld die ieder moet spelen.

Vooraleer dit jaar presidents- en parlementsverkiezingen kunnen ghouden worden, waarin Abbas van de macht kan worden verdreven, moet een vervanger worden aangesteld die met Israël een vredesakkoord kan bereiken. De eerste prioriteit is om verzoening te bereiken binnen de Fatah-beweging.

Dahlanistan in Gaza
De aartsrivaal van Abbas, Mohammad Dahlan, ook gekend onder zijn nom de guerre Abu Fadi, werd in 1961 geboren in het Palestijnse vluchtelingenkamp van Khan Younis in Gaza en is een voormalige leider van de Palestijnse politieke factie al-Fatah.

Na het ondertekenen van de Oslo Akkoorden in 1993/1994 werd Dahlan de chef van de Preventive Security Force in Gaza, zeg maar het Gazaanse leger dat hij uitbouwde tot een strijdmacht van 20.000 leden. Tijdens die periode kreeg hij de bijnaam “Mister Dahlanistan” vanwege zijn repressieve regime van foltering, martelingen en executies onder zijn bewind in Gaza.

Nadat Hamas en al-Fatah met elkaar in de clinch gingen om de macht over de Strook in de zomer van 2007 en Hamas de facto alle macht naar zich toetrok, vluchtte Dahlan weg en installeerde zich in Ramallah, Samaria. In juni 2011 werd Dahlan door Mahmoud Abbas uit al-Fatah gezet die hem ervan beschuldigde dat hij in 2004 Yasser Arafat zou vergiftigd en gedood hebben.

In 2012 verliet Dahlan Ramallah en verhuisde naar Abu Dhabi, de hoofdstad van de monarchie van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) waar hij tot op vandaag resideert. In december 2014 begon in zijn afwezigheid in Ramallah een proces op beschuldiging dat hij zich in de jaren dat hij aan de macht was, via corruptie enorm verrijkt zou hebben. Zijn persoonlijk kapitaal werd geraamd op meer dan 120 miljoen dollars.

Terroristen in maatpak van Al-Fatah
Zoals bekend verwerpt Fatah de legitimiteit van Israël en streeft naar geweld als middel om Israël te verdrijven uit ‘Palestina’. Lees ook hier de ‘Al Fatah Constitution’, herziening van 19 juli 2005; Artikel 19:

“Armed struggle is a strategy and not a tactic, and the Palestinian Arab People’s armed revolution is a decisive factor in the liberation fight and in uprooting the Zionist existence, and this struggle will not cease unless the Zionist state is demolished and Palestine is completely liberated.”

Fatah stond als terreurgroep opgelijst tot 1993 toen de door Fatah geleide PLO in Oslo een akkoord voor meer Palestijnse autonomie ondertekende met Israël. In april 2014 ondertekenden Hamas en al-Fatah een eenheidsakkoord en beëdigde Mahmoud Abbas op 2 juni 2014 het nieuwe kabinet.

51st anniversary of the founding of the Fatah movementGaza Stad, 31 december 2015. Aanhangers van al-Fatah vieren de 51ste verjaardag van hun islamistische beweging [beeldbron: Epa/Mohammed Saber]