Luitenant Toby Cohen mag zich voortaan de eerste vrouwelijke officier uit Nigeria in het IDF noemen

toby-cohen3Luitenant Toby Cohen mag zich voortaan de eerste vrouwelijke officier uit Nigeria in het IDF noemen [beeldbron: de Israel Defense Forces/IDF]

Het Israëlische leger, de Israel Defense Forces (IDF), is meer dan enige andere organisatie een spiegel van de Israëlische maatschappij. Het is een smeltpot die soldaten omvat van alle etnische, religieuze en raciale achtergronden, mannen én vrouwen, maar zelfs aan deze menselijke collage wordt af en toe iets nieuws toegevoegd.

Zo bijvoorbeeld Israël ’s eerste vrouwelijke Nigeriaanse officier, de 21-jarige luitenant Toby Cohen, die geboren is in Nigeria uit een Nigeriaanse moeder en een Israëlische vader. Haar ouders en 8-jarige zuster wonen in Kanu in het noorden van Nigeria. Toen Toby 17 jaar werd immigreerde zij heel alleen naar Israël in het kaderprogramma “Jong Judaïsme” van het Joodse Agentschap.

Bij haar aankomst schreef ze zich meteen in om dienst te nemen bij het IDF en volgde hiertoe het Metzar opvoedkundig programma in de Metzar Kibboets in de Golan Hoogtes ter voorbereiding van haar legerdienst. Hier leerde zij de hebreeuwse taal en haar vrienden hielpen haar om de Israëlische maatschappij beter te begrijpen en het land kennen.

Toby herinnert zich de dag goed toen ze zich aanmeldde voor de militaire dienst bij haar aankomst in Israël en haar vader haar vergezelde op die bijzondere dag. “Hij was net zo emotioneel als ik,” zei Cohen. “Voor hem was het een droom die in vervulling ging en hij was daar om mij werkelijk te helpen.”

Logo Home Front CommandCohen diende aanvankelijk als operationeel sergeant bij het Homefront Command (Thuisfront Commando), maar werd later toegelaten om een officiersopleiding te volgen die ze met succes voltooide. Zij dient momenteel als Plaatsvervangend Opleidingsofficer in het gebied van Haïfa.

Dit omvat leiding geven aan mensen hoe ze moeten handelen tijdens natuurrampen zoals aardbevingen, branden en overstromingen, evenals in noodsituaties zoals raketaanvallen of de dreiging met biologische of chemische wapens. Zij werkt samen met soldaten en burgers zodat iedereen voorbereid is op het ergste.

Luitenant Toby Cohen vertelde over haar ervaring:

“Mijn moeder en mijn hele familie woonden de ceremonie van officier bevordering bij. Het doet me wel wat om de eerste vrouwelijke officier uit Nigeria in het IDF te zijn. Natuurlijk ben ik verliefd geworden op Israël. Hier voel ik mij thuis en hier wil ik mijn hele leven leiden. Zelfs toen ik nog maar 3 jaar oud was wist ik dat ik naar Israël wilde komen.

Mijn vader is hier geboren en diende bij de Armored Corps (pantser- en tankeenheden) en ons huis in Nigeria was vervuld van verhalen over Israël en het leger. Met Rosh Hashana en Pesach reisden wij altijd naar Israël om samen te vieren met de familie van mijn vader en toen ik ouder werd wilde ik alles weten over de Israëlische cultuur en mijn band met Israël versterken.”

Jeruzalem: zwarte IDF soldaten (Beta Israel Joden aka Falasha) afkomstig uit  Ethiopië
apartheid-israel