Palestijnen wijzen vredesgesprekken af, ze willen alles hebben, ze willen Israël…

PALESTINIANS-ISRAEL/Ramallah, Samaria, 19 maart 2010. Palestijnse stenengooiers houden een spandoek omhoog nabij de controlepost van Qalandiya met het gekende swastika nazi-symbool. Wellicht moet dit de nieuwe vlag van Palestina worden. Zo weten we tenminste waar de Palestijnen hunnen mostaard halen… [beeldbron: Reuters/Mohamad Torokman]

De Palestijnse leiding heeft deze week te kennen gegeven dat ze nog steeds geïnteresseerd is in de resultaten van het “land voor vrede”-proces, maar niet aan onderhandelingen met de Israëlische regering over de details wil deelnemen. Deze nieuwe koppigheid werd duidelijk na het driedaags bezoek van de Franse minister-president Manuel Valls aan de regio.

Valls presenteerde aan minister-president Benjamin Netanyahu een nieuw Frans vredesinitiatief (foto boven), dat echter door Netanyahu werd afgewezen. Netanyahu zei zich zorgen te maken over de strenge voorwaarden in het plan, dat opnieuw de Palestijnen zou behoeden voor onderhandelingen en concessies, terwijl ze desondanks van het proces zouden profiteren.

In plaats daarvan kondigde Netanyahu aan dat hij zonder voorwaarden vooraf tot onmiddellijke onderhandelingen met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas in Parijs onder auspiciën van Frankrijk bereid zou zijn. “Ik ben bereid mijn agenda vrij te maken en morgen al naar Parijs te vliegen”, zei Netanyahu.

Maar de Palestijnse leiding was niet echt in de gesprekken geïnteresseerd. “Directe onderhandelingen met meneer Netanyahu hebben in het verleden bewezen dat ze zinloos zijn. Waarom zouden we dus dezelfde fout maken”, zei Jamal Dajani, directeur communicatie van de minister-president van de Palestijnse Autoriteit, Rami Hamdallah, die Valls afgelopen dinsdag had ontmoet. Hamdallah verwelkomde het Franse initiatief van een vredesconferentie in Parijs als zij een “Staat Palestina” zou erkennen zonder hierover te moeten onderhandelen.

Volgens Israëlische mediaberichten werkt ook de Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi er aan om in de “nabije toekomst” de Israëli´s en Palestijnen in Caïro rond de onderhandelingstafel te krijgen. Sommige mensen denken dat de Egyptenaren meer succes zullen hebben om te bemiddelen in het proces, omdat zij dichterbij de Palestijnen staan, maar ook dezelfde veiligheidsbezwaren als Israël hebben.

door NAI Redaktion


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 27 mei 2016.
bron-logo

Advertenties