Hamas & Co blijven vanuit Gaza Israël bestoken met raketten ondanks wapenbestand

parade-Hamas

Terwijl een 20-tal landen olv. van Frankrijk zich opmaken om volgende week, op 3 juni aanstaande, een nieuwe onderhandelingstronde op te leggen aan Israël en de Joodse staat aldus  willen dwingen vrede te sluiten met slechts die helft van de Palestijnen die gecontroleerd worden door de vermeend ‘gematigde’ leider Mahmoud Abbas, gaat de andere helft van de Palestijnen in Gaza geleid door Hamas, gewoon verder met de voorbereidingen van een nieuwe gevechtsronde met de Joodse Staat.

Intussen blijven de schermutselingen tussen Hamas en Israël zich opstapelen. Naast de kwestie van de aanleg van nieuwe aanvalstunnels door Hamas & Co, bleek uit een aantal incidenten van deze week dat de Gazaanse Palestijnen “vrede met Israël” niet in hun agenda hebben staan. De enige bestaansreden die Hamas heeft is strijden en sterven om de vernietiging van Israël.

Een feit dat in de westerse media systematisch straal genegeerd wordt, maar waar het vroeg of laat toch mee te maken zal krijgen. Want zolang Frankrijk en bondgenoten met een wijde boog om het ‘hete hangijzer’ van Hamas in de Gazastrook blijven walsen, maakt vrede met “de” Palestijnen geen enkele kans, hooguit ‘vrede’ met de helft ervan.

Hamas vuurt raketten af
Op woensdagavond 25 mei omstreeks 23u30 locale tijd, vuurden Palestijnse terroristen vanuit de Gazastrook een raket af naar Israël. Het vliegend sprintuig explodeerde in open terrein in het gebied van Sha’ar Hanegev, Zuid-Israël, dat zo’n elf gemeenschappen omvat waarvan 10 kibboetsen en 1 moshav.

rockets-in-isreal2Er vielen gelukkig geen lichamelijk gewonden te betreuren, hoewel de psychische schade van dergelijke willekeurige beschietingen van de locale bevolking in de ring van dorpen en kibboetsen die zich bevinden in de wijde cirkel omheen de Gazastrook, niet te onderschatten valt.

Er viel ook geen materiële schade vast te stellen. Israëlische soldaten doorzochten het getroffen gebied. Bronnen bij het leger vertelden dat het alarmsysteem ‘Red Alert’ niet geactiveerd werd omwille van het feit dat het projectiel richting open gebied suisde.

Tegenaanval van Israël
Een defensieve reactie van Israël op de aanval liet niet lang op zich wachten. Een jachtvliegtuig van de Israëlische Luchtmacht (IAF) steeg korte tijd later op en beschoot twee terroristische infrastructuren die behoren tot Hamas in de Gaza, verklaarde een woordvoerder van het IDF in een officiële mededeling en zei dat de luchtaanval een antwoord was op de eerdere raketaanval.

Hoewel zoals meestal het geval is, nooit meteen (of soms nooit) bekend raakt welke van het dozijn terreurgroepen die in Gaza actief zijn en allen opereren onder de paraplu van Hamas, precies welke aanval of aanslag heeft uitgevoerd, maakt dat voor het IDF geen enkel verschil uit: “Het IDF houdt enkel en alleen de terroristische organisatie van Hamas verantwoordelijk voor Gaza en zal vastberaden doorgaan om op te treden met het doel de rust in de gemeenschappen in het zuiden van Israël te behouden,” benadrukte het IDF in een communiqué .

Eerdere beschietingen
Sinds het begin van dit jaar werden de eerste vijf maanden van 2016 elf raketten en twee mortiergranaten afgevuurd vanuit Gaza naar willekeurige burgerdoelwitten in het zuiden van Israël. Vergeleken met 2015 werden in dezelfde periode slechts vier raketten afgevuurd.

Sinds het einde van Operation Protective Edge en Hamas een staakt-het-vuren accepteerde op 26 augustus 2014, werden niettegenstaande dat bestand ca. 47 raketten afgevuurd alsmede dozijnen mortiergranaten vanuit Gaza afgevuurd naar Israël. Hierin zijn niet inbegrepen de raketten en mortiergranaten die door Hamas en Co werden afgevuurd maar te vroeg neervielen en explodeerden op het Gazaanse grondgebied. Onbekend is ook de schade en gewonden die hierdoor werden aangericht.

De laatste beschieting dateert van 6 mei jongsleden toen vanuit de Gaza twee mortiergranaten werden afgevuurd die explodeerden nabij het veiligheidshekken in het gebied van de Regionale Raad van Eshkol. Er vielen geen gewonden te betreuren en er was ook geen materiële schade.

De Israëlische luchtmacht (IAF) voerde nadien een aanval uit op een aantal doelwitten van Hamas in Gaza als vergelding voor de aanval: “Eerder vandaag (zaterdag 6 mei) werd een raket afgevuurd vanut de Gazastrook. In antwoord heeft de luchtmacht twee terroristische infrastructuren van Hamas bestookt in het zuiden van de Gazastrook,” luidde het in een officiële medeling van het IDF.

De mortieraanval was een deel van een escalatie in het gebied, waarbij Gazaanse terroristen verscheidene granaten wierpen naar IDF soldaten die patrouilleerden nabij het veiligheidshekken in het zuiden van de Strook. Het IDF antwoordde op gepaste wijze op het incident en bestookte enkele terreurdoelwitten in het noorden van Gaza.