Het Franse vredesinitiatief wordt zonder Israël en zonder Gaza andermaal een maat voor niets

hamas-antisemitism

De premier van de Palestijnse Autoriteit, Rami Hamdallah, heeft op dinsdag 24 mei het aanbod verworpen van Israël ’s premier Benjamin Netanjahoe om directe vredesonderhandelingen te beginnen.

Hamdallah zei: “De tijd is kort. Netanjahoe tracht tijd te winnen maar deze keer zal hij niet ontkomen aan de [wil van de] internationale gemeenschap.” Zoals bekend verwerpen de Palestijnen keer op keer elk vredesakkoord waarin het zogenaamde ‘Recht op Terugkeer’ van de miljoenen nakomelingen van vluchtelingen van 1948 ontbreekt.

Hamdallah zei dit tijdens een ontmoeting met de Franse premier Manuel Valls. Zoals bekend heeft Frankrijk een nieuw vredesinitiatief gelanceerd waarover op 3 juni a.s. (ipv op 30 mei zoals eerder gemeld) zal gediscuteerd worden op een meeting door een 20-tal landen (waaronder ook Groot-Brittannië) waarop noch de Palestijnen noch Israël zijn uitgenodigd.

Eveneens op dinsdag zei de voormalige Britse premier Tony Blair dat, indien de regering Netanjahoe akkoord gaat om met de Palestijnse Autoriteit te onderhandelen op basis van het Arabische Vredesinitiatief, de Arabische staten bereid zou zijn om stappen te ondernemen om hun relaties met Israël te normaliseren:

“Provided the Israeli government is ready to commit to a discussion around the Arab peace initiative … it would be possible to have some steps of normalization along the way to give confidence to this process. With the new leadership in the region today that is possible. A lot will depend on the response of the Israeli government to [Egyptian] President Sisi’s initiative and to the Arab peace initiative, and to whatever steps the Israelis are ready to take.”

Blair verwees hiermee naar de oproep van vorige week van de Egyptische president Sisi in een poging om Israëliërs en Palestijnen rond de tafel te brengen om wat hij noemde een “werkelijke kans” was op vrede. De uitspraken werden verwelkomd door premier Netanjahoe die benadrukte dat “Israël klaar staat om deel te nemen met Egypte en andere Arabische staten om zowel het diplomatiek proces en de stabiliteit in het gebied te helpen bevorderen.”

Frankrijk herhaalde dat de aangekondigde debatten gebaseerd zullen zijn op het Arabisch Intiatief voor de Vrede van 27 maart 2002, toen de 22 lidstaten van de Arabische Liga op voorstel van Saoedi-Arabië unaniem een alomvattend voorstel goedkeurden dat beloofde een einde te maken aan het Arabisch-Israëlisch conflict.

Echter, Israël herhaalde eerder op donderdag 28 april dat het officieel het Franse initiatief om de Israëlisch-Palestijnse vredesonderhandelingen weer op te starten heeft verworpen. Premier Netanjahoe herhaalde dat Israël bereid is om meteen directe bilaterale onderhandelingen met de Palestijnen te beginnen zonder voorwaarden vooraf en zei:

netan-nek“Israël houdt zich aan het standpunt dat de beste manier om het conflict tussen Israël en de Palestijnen te beëindigen is door directe, bilaterale onderhandelingen. Alle andere politieke initiatieven distantiëren de Palestijnen verder van de onderhandelingstafel.”

Het Arabisch Vredesinitiatief van 2002 werd destijds door Israël verworpen omdat in het voorstel van de Joodse staat een massieve terugtrekking werd geëist uit de gebieden die tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 op de Arabieren werden heroverd (de zgn. “pre-1967 lijnen’, géén grenzen).

Israël diende tevens de terugkeer van miljoenen nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen te  accepteren en of te compenseren en dat alles in ruil voor een vage belofte op papier die dan zou leiden tot normalisering van de betrekkingen met de Joodse Staat door de staten van de Arabische Liga.

Zoals bekend verwerpen de Palestijnen keer op keer elk vredesakkoord waarin het zogenaamde ‘Recht op Terugkeer’ ontbreekt. Bovendien gaan Frankrijk en bondgenoten ook nu weer met een wijde boog om het ‘probleem’ van Hamas in de Gazastrook heen, die nochtans zowat de helft van de Palestijnen vertegenwoordigen en die er de facto enkel op uit zijn om Israël te vernietigen.