Palestijnen in Gaza zijn ook bang van Hamas aanvalstunnels die richting Israël worden gegraven

terreurtunnelLeden van de Al-Quds Brigades, het moordcommando van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), zetten altijd hun bivakmutsen op, ook als ze in de tunnels zijn. Naar verluidt dragen zij die ook als ze hun haar wassen, hun tanden poetsen, een douche nemen en zelfs in bed als ze gaan slapen. Rare jongens toch, die Palestijnen 😉

De aanvalstunnels die Hamas heeft geconstrueerd en vanuit Gaza tot diep in Israël reiken, hebben lang diepe angst gezaaid in de gemeenschappen aan de Israëlische kant van de grens, waar de bewoners nog steeds nachtmerries hebben over Palestijnse militanten die plots kunnen opduiken in hun eetkamer of kleuterscholen.

Echter, thans houden die tunnels ook anderen ’s nachts wakker, met name de Palestijnen zelf die wonen aan de Gazaanse kant van de grens, berichtte The New York Times op 20 mei 2016.

Mensen die wonen aan de randen van de grenssteden van Gaza, net zoals de Israëliërs enkele kilometers verdern klagen over het horen van heimelijk graven in de kleine uurtjes, en uiten een paralelle angst voor de tunnels die in snel tempo worden gebouwd in de buurt van hun huizen die daardoor dreigen een mogelijk doelwit te worden voor Israëlische aanvallen.

Ze uiten hun ongewoon scherpe kritiek – zij het dan wel anoniem uit schrik voor represailles – op Hamas, de militante islamitische groepering die de Gazastrook regeert, voor het brengen van hun eigen mensen in gevaar. (Ze wilden ook anoniem blijven om te voorkomen dat hun buurt een doelwit wordt voor Israëlische aanvallen.)

Op maandag 18 april werd door het IDF de ontdekking van een aanvalstunnel van Hamas gemeld, die liep vanuit Gaza tot diep onder Israëlisch grondgebied. Het was voor het eerst sinds het einde van Operation Protective Edge, de oorlog tegen Hamas in 2014, dat nog een soortgelijke tunnel werd ontdekt.

De tunnel maakte deel uit van een netwerk dat bijzonder omvangrijk en erg complex bleek. De route strekte zich uit vanaf de oostelijke sector van de Gazastrook helemaal tot in het zuiden van Gaza en liep dan de grens over tot in Israël. Op sommige plaatsen stak de tunnel wel 30 meter [!] diep onder de grond.

Enkele weken later, op donderdagochtend 5 mei ’16, werd door het IDF een tweede aanvalstunnel ontdekt die vanuit het zuiden van Gaza naar Israël loopt. Ook deze tunnel lag bijna 30 meter diep onder de grond. Het nieuws van de ontdekking werd gisteren eveneens bevestigd door het Palestijnse persagentschap Ma’an News.

Bij herhaling werd aangeklaagd dat de bouwmaterialen en de duizenden tonnen cement die de Strook binnenkomen via de grensovergangen met Israël, door Hamas schaamteloos achterover worden gedrukt en gebruikt worden voor de wederopbouw van een netwerk aanvaltunnels, bedoeld om snel het Israëlische grondgebied binnen te dringen en aanslagen te plegen en tevens met het doel om Israëlische burgers en soldaten te ontvoeren naar Gaza en hen gijzelen als pasmunt om bv. gevangen strijders vrij te krijgen.

Anderzijds investeert Hamas in de bouw of herstelling van smokkeltunnels aan de Gazaanse grens met Egypte voor het aanvullen van Gaza’s arsenaal aan raketten en mortiergranaten. Volgens Israëlische schattingen investeert Hamas jaarlijks ongeveer 25,7 miljoen dollars in het smokkelen van materialen om wapens te produceren en aanvalstunnels te graven.

De Gazaoorlog, juli 2014. Op het kaartje van het IDF hieronder worden een aantal aanvalstunnels gemarkeerd, die vanuit de Gazastrook rechtstreeks en soms kilometers diep in Israël reiken. Let wel: dit was slechts een gedeeltelijk overzicht van het netwerk:map-tunnels2