Aantal zelfmoorden in de Gazastrook neemt toe: uit frustratie en wanhoop, en als protest tegen Hamas

hamassecurit2Gaza, november 2011. Veiligheidsagenten van Hamas laten een Palestijnse vrouw weer uit de cel nadat ze zich conform de kledingsvoorschriften inde Strook weer netjes vertoont.

Het aantal zelfmoorden in de Gazastrook neemt toe: uit frustratie en wanhoop, en als protest tegen Hamas. In Gaza zijn er naar schatting vijftien tot dertig zelfmoordpogingen per maand. Officiële cijfers zijn er niet, omdat zelfmoord taboe is. En omdat Hamas er geen ruchtbaarheid aan geeft.

Elke vorm van politiek protest wordt door Hamas in de kiem gesmoord. Allereerst is er het regime van Hamas, dat goed voor zichzelf zorgt, maar niet voor de bevolking. Door vriendjespolitiek is de kans op een baantje nihil. Wie daarover klaagt gaat de cel in. Licht aan de horizon zien mensen niet, door een dramatisch Palestijns leiderschap. Hamas (Gaza) en Fatah (Westelijke Jordaanoever) liggen nog steeds met elkaar in de clinch.

“Hij had zijn vader beloofd dat hij die dag geld zou verdienen. Hij hoopte op een paar ritjes in de 33 jaar oude Mercedes van de familie. Hun enige echte bezit. Een half uur nadat hij thuis wegging, overgoot hij zich met benzine. Met zijn aansteker stak hij zichzelf in brand. Ramez Shana (24) is één van de vele jonge inwoners van Gaza die zelfmoord probeerde te plegen.”

Lees hier het hele artikel van Monique van Hoogstraten in het Nederlandse dagblad Trouw.

burkaparade1Het begint met een hoofddoek en het eindigt met…. Bedenkelijke evolutie in de Gazastrook omtrent de vrouwenrechten onder de islamitische dwingelandij van Hamas.


Met dank aan E.J. Bron voor de tip.