Politiek gekleurd Red Carpet Filmfestival in Gaza: Religieuze politie van Hamas gooit roet in het eten

film

Op 12 mei 2016 ging in de Gazastrook het tweede Red Carpet Film Festival 2016 van start, van naam duidelijk geïnspireerd op het Cannes Film Festival 2016. Het festival werd gehouden in het Cultureel Centrum Rashad Shawa in Gaza City en liep tot en met 14 mei 2016.

Door Al Jazeera werd het Gazaanse filmfestival erg voorspelbaar omgedoopt tot het Human Rights Film Festival dat “ondanks alles [lees: Israël] toch kan plaatsvinden in het belegerde Palestijnse gebied“, kwestie van het cultureel festival een politieke rode draad mee te geven. Net alsof Israël er alles aan gedaan zou hebben om te verhinderen dat het filmfestival  zou plaatsvinden. Onzin natuurlijk. Bovendien was het tijdstip van het filmfestival bewust gekozen, dat precies eindigde de dag voor de jaarlijkse herdenking van de Palestijnse NAKBA zou plaatsvinden op 15 mei 2016.

Er is creativiteit in Gaza… Ik steun het bestaan van een  doelbewuste cinema die harmonieert met de tradities, cultuur en gebruiken van de Palestijnse gemeenschap in Gaza,” zei freelance journalist en project coordinator Mohammad Shurrab aan Al Jazeera en Yara Abumseen, een student en organisator van het festival voegde eraan toe: “Ondanks de Israëlische bezetting en het lijden dat door Israël aan Gaza wordt opgedrongen, beschikken wij, Palestijnen, over stevige vaardigheden om films te produceren, series met een lang verhaal en documentaire films.

De Filmpremière
Het filmfestival opende op de eerste dag met een voorstelling van de Palestijnse film “Ya Tayr El Tayer” (“The Idol” of “Het Idool” in het Nederlands), een biopic omtrent de Gazaanse zanger Mohammed Assaf, die met een lied over “de sjaal van Yasser Arafat” in 2013 de winnaar was van de televisie show “Arab Idol”.

idol2Sindsdien is de Palestijn razend populair in het Midden-Oosten en kreeg de MTV Europe Music Award voor de beste act uit het Midden-Oosten. Assaf engageert zich ook als goodwill ambassadeur voor de exclusief aan Palestijnen voorbehouden vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties aka de controversiële UNRWA.

Ondanks dat het publiek aan het scherm gekluisterd bleef, bleek het verhaal weinig realistisch in met het voorstellen van de Gazastrook als een plek vol met bergtoppen en met Assaf die tijdens zijn jeugd in de Egyptische stad El-Arish werkte, en zich via de smokkeltunnels vanauit Egypte naar Gaza begaf, hoewel die tunnels niet een bestonden op dat moment. Echter, dat kon het publiek allemaal niks schelen en juichte toen Assaf de liedjeswedstrijd ‘Arabisch Idool’ won, alsof het om de echte gebeurtenis ging.

Religieuze politie van Hamas gooit roet in het eten
Het was meteen ook de première voor deze film in de Gazastrook hoewel de voorstelling minder ‘heroïsch’ verliep en daar had vooral de islamistische terreurgroep Hamas, die sinds 2007 de Gazastrook controleert, alles mee te maken. Hoewel Al Jazeera het filmfestival had opgedragen aan de mensenrechten, hadden ze van ‘vrouwenrechten’ duidelijk geen kaas gegeten. Reeds van bij het begin bleek dat Hamas niet erg opgezet was met het filmfestival.

film4Gaza, 12 mei 2016. Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen door elkaar kijken in de zaal naar de film maar wel met al de grote lichten aan! [beeldbron: Al Jazeera]

Een duizendtal mensen woonden op de eerste dag de première bij van ‘Te Idol’. Toen de film begonnen te draaien haalde het publiek na een half uur opgelucht adem en applaudiseerde luidruchtig toen het grote licht in de zaal uitging. Echter tien minuten later werd het opnieuw aangeknipt. Bleek dat er een 20-tal veiligheidsagenten van Hamas post hadden gevat in de zaal en dat op hun bevel de lichten in de bisocoopzaal moeten blijven branden.

“Ik vertelde hem dat ze de lichten konden dimmen maar niet volledig mochten uitdraaien. Geen enkele bisocoop in Gaza mag volledig verduisterd zijn tijdens het vertonen van een film om te voorkomen dat er immorele daden plaatsvinden in het donker,” vertelde de dienstdoende Hamas officier.

Festival en filmdirecteur Khalil al-Mozayen vertelde aan Al-Monitor: “Ik had een ontmoeting met hen [Hamas politie] en ze vroegen mij om een document te ondertekenen dat verbiedt dat mannen en vrouwen door elkaar worden gemengd tijdens het festival, een notie waar ik me zeer tegen verzette. Vele gezinnen komen de naar de openingsfilm kijken en de seksen van elkaar scheiden zou extreem moeilijk zijn.”

Hij telefoneerde vervolgens naar het Ministerie van Cultuur  om te vermijden dat hij het document moest tekenen. “Maar de bemiddeling van het Ministerie van Cultuur haalde niks uit en vroeg me om uiteindelijk het document te ondertekenen. Wat ik dus heb gedaan.”

Bovendien liet de geluidskwaliteit van de film te wensen over omwille van een slechtwerkende generator door het gebrek aan voldoende elektriciteitsvermogen en dat was ook de volgende dag te merken. Op de tweede dag van het festival, waar ca. 30 Arabische en buitenlandse films werden vertoond die draaiden omtrent de mensenrechten, werd het bekijken van de films in het Rashad Shawa auditorium andermaal verstoord en zelfs met een uur vertraagd omdat de religieuze Hamas politie bleef aandringen dat de lichten in de filmzaal zouden blijven branden tijdens de voorstelling.

3000_NightsVolgend op onderhandelingen met de veiligheidsofficieren van Hamas, installeerden directeur Mozayen en zijn team twee zwakke oranje spotlichten die het centrum en het achterste deel van de zaal verlichtten, als ene altrenatief voor de meer krachtige wit-gekleurde spotlichten.

Het vertonen van Mai Masri’s film “Three Thousand Nights,” (plaatje rechts) die het leven verhaalt van vrouwelijke Palestijnse gevangenen in Israëlische cellen werd erg warm onthaald eens dat het probleem met de lichten was opgelost.

Na onderhandelingen tussen de organisatoren van het festival en de veiligheidsambtenaren van Hamas,  verhuisde het festival naar het al-Mishal Theater voor de laatste twee dagen van de filmvoorstellingen. Hier werd door Hamas toegestaan dat de lichten in de filmzaal volledig gedoofd werden in ruil voor een volledige segregatie van de seksen.

Gaza City, 14 januari 2010. Vrouwelijke politie houdt toezicht opdat vrouwen zich houden aan de gedrags- en kledingvoorschriften opgelegd door het islamistisch regime van Hamas
MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS

Advertenties