België weigert noodhulp aan dochters gedood Joods koppel

riva

Naar een bericht uit Het Nieuwsblad van 18 mei 2016 [bron]:

België heeft geweigerd noodhulp toe te kennen aan de kinderen van Mira en Emmanuel Riva, het Israëlische koppel dat op 24 mei in Brussel werd gedood bij de aanslag tegen het Joods Museum. Dat bericht La Dernière Heure woensdag 18 mei ’16: “La Belgique refuse l’aide aux enfants du couple tué au Musée Juif”.

brussels-attack4De kinderen van het koppel, die in Tel Aviv wonen, hadden 15.000 euro hulp aangevraagd bij de Commissie voor Financiële Hulp aan Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden.

De advocaat van de wezen had het steunverzoek ruim tien maanden na de aanslag ingediend. De commissie oordeelde dat Shira en Ayelet Riva (15 en 16 jaar op het ogenblik van de feiten) zich niet in een echte noodsituatie bevonden.

Noodhulp dient binnen de zes maanden na de aanslag per verzoek worden ingediend. Echter, meester Sohier, hun advocaat, legt aan de Brusselse krant uit dat hij 10 à 11 maanden nodig had om het verzoek in te dienen. Toen bleek dat die termijn van indienen blijkbaar verstreken was.

De advocaat lichtte toe dat, omdat de meisjes niet meteen in moeilijke financiële toestand verkeerden en, omdat de Belgische commissie voor financiële hulp aan slachtoffers een compleet dossier eist, dit veel makkelijker is samen te stellen wanneer de slachtoffers zich in België bevinden.

Shira en Ayelet tijdens de begrafenis van hun ouders
riva02

De aanslag
Op zaterdagnamiddag 24 mei 2014 voerde Mehdi Nemmouche, een Franse Syriëstrijder van Islamitische Staat (ISIS/Daesh) een zware aanslag uit in het Joods Museum van België te Brussel.

Mehdi Nemmouche

In de inkomhal van het museum executeerde hij met een pistool het Israëlisch echtpaar Mira en Emmanuel Riva dat daar toevallig aanwezig was zonder dat de dader wist wie zij waren. Daarop haalde hij een kalashnikov AK-47 uit zijn tas en trok naar binnen (plaatje rechts) waar hij twee niet-Joodse medewerkers van het museum vermoordde.

De 66-jarige Française Dominique Sabrier en de student Alexandre Strens van Belgische nationaliteit maakten geen schijn van kans. De hele aanslag werd in minder dan een minuut uitgevoerd.

Mehdi Nemmouche werd een week na de dodelijke schietpartij opgepakt in Marseille en opgesloten. In juli 2014 werd hij door Frankrijk aan België uitgeleverd en opgesloten in de gevangenis van Brugge. Nemmouche zou als bewaker van westerse gijzelaars, blijk gegeven hebben van grote brutaliteit en ernstige feiten gepleegd hebben zoals het martelen van verschillende gevangenen. Bovendien bleek dat Nemmouche een van de gijzelnemers was van de Amerikaanse journalist James Foley, die op 20 augustus onthoofd werd.


Met dank aan E.J. Bron voor de TIP.