Premier Netanjahoe sprak op Israël ’s 68ste nationale feestdag het Diplomatieke Korps toe +video

diplom

Gisteren, 12 mei 2016, sprak premier Benjamin Netanjahoe de afgevaardigden van Israël ’s Diplomatieke Korps toe naar aanleiding van de 68ste verjaardag van de stichting van de Joodse staat Israël aka Yom Ha’atzmaut in het hebreeuws.

Volgens de Joodse kalender valt de nationale feestdag van de Onafhankelijkheid dit jaar op 12 mei. Volgens de internationale kalender riep David Ben-Goerion Israël ’s Onafhankelijkheid uit op 14 mei 1948. Vorig jaar gebeurde de viering op 23 april en volgend jaar zal dat gebeuren op 2 mei 2017.

hamas-isis“Israël onderhoud momenteel met 159 landen diplomatieke betrekkingen”, vertelde de premier. Met de overige landen – die Israël niet erkennen, voornamelijk de Arabische naties, behalve Eypte en Jordanië – onderhouden we de laatste jaren eveneens indirecte banden, zei de premier. Hetzij op technologisch gebied, op economisch en handelsgebied en vooral inzake veiligheid en samenwerking in het kader van de bestrijding van het islamitisch radicalisme (ISIS/Daesh, Al Qaeda, Taliban, Al Nusra, Boko Haram e.a.) dat ook de veiligheid van de betrokken landen bedreigt.

Netanjahoe herhaalde opnieuw dat hij onmiddellijk met de Palestijnen rond de tafel wil zitten om te onderhandelen over vrede – “niet volgende week maar deze week”, hoe eerder hoe beter – om met Mahmoud Abbas te spreken over twee staten naast elkaar in vrede en veiligheid en wederzijdse erkenning. Hij legde opnieuw de klemtoon op het oprichten van een Palestijnse staat, maar dan wel een gedemilitariseerde staat die Israël erkent als de natiestaat van het Joodse Volk.

Video: PM Netanyahu at Annual Reception for the Diplomatic Corps

Advertenties