Yom Hazikaron 2016: Israël herdenkt zijn helden die vielen onder de Arabische terreur

yom2

Israël ’s Dag van de Herinnering aan de Gevallen Soldaten en Slachtoffers van de Terreur (aka Yom Hazikaron) is formeel gisteravond omstreeks 20u00 begonnen. Op dinsdagavond 10 mei loeiden de sirenes over het hele land, gevolgd door een minuut stilte, die het begin markeerde van de jaarlijkse moment van herinnering dat traditioneel wordt opgeluisterd met kaarslichten, herdenkingsdiensten en met ingetogen melancholische muziek.

Dit jaar worden de 23.447 mannen en vrouwen herdacht die sinds 1948 stierven in uniform als slachtoffers van terreuraanslagen. Het afgelopen jaar stierven 68 Israëlische soldaten en politieagenten tijdens de uitoefening van hun dienst. Tevens werden 32 burgers gedood tijdens terreuraanslagen.

Sprekend op een officiële ceremonie die plaats vond op het grote plein voor de Klaagmuur (Kotel) in Jeruzalem,  zei Israël ’s president Reuven Rivlin dat de golf van dodelijke terreur die sinds oktober 2015 doorheen het land raasde en vele slachtoffers maakten, deel uitmaakt van dezelfde (Arabische) inspanningen om Israël te vernietigen die door IDF soldaten werd bevochten tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948:

“Al meer dan achtenzestig jaar hebben we dezelfde oorlog gevochten, de oorlog voor onze onafhankelijkheid; een lopende campagne die telkens van gezicht en vorm verandert. Het is een pijnlijke strijd die de hele tijd nieuwe littekens toevoegt op het lichaam en de geest van dit oude en robuuste volk. Maar we beseffen de bittere en verschrikkelijke waarheid: dat er een verschrikkelijke prijs tegenover staat – die u hebt betaald – om een natie te zijn die vastbesloten is om zijn burgers en zijn onafhankelijkheid te beschermen. We zullen ons kordaat verweren tegen iedereen die het aandurft om onze vastberadenheid op enigerlei wijze op de proef te stellen.”

Palestijnse ‘Messen Intifada’
(oktober 2015 – april 2016)
fallen

Judea, vrijdag 16 oktober 2015, kort na het traditionele islamitische Vrijdaggebed aan het begin van de ‘Messen Intifada‘ die ongeveer een half jaar zal aanhouden. [beeldbron: AP/Voice of America]

Israëlische soldaten verzorgen hun gewonde kameraad nadat deze was neergestoken door een Palestijnse terrorist net buiten Kiryat Arba nabij Hebron, Judea. De 20-jarige soldaat werd met verschillende steekwonden opgenomen in het Shaare Tzedek Medisch Centrum.

De dader (op de voorgrond) had zich voorgedaan als een persfotograaf en droeg een gele vest met op z’n T-shirt in het groot ‘PRESS‘. Op die wijze kon hij de Israëlische soldaten misleiden en benaderen om zijn aanval uit te voeren. De terrorist werd door de soldaten ter plaatse doodgeschoten.

Advertenties