Hamas: ‘Wij zijn (nog) niet uit op een nieuw conflict met Israël maar willen ook geen vrede’

haniyeh-abbas2Ismail Haniyeh en Mahmoud Abbas, samen op ramkoers tegen Israël…

Hamasleider Ismail Haniyeh zei op vrijdag 6 mei dat zijn islamistische terreurbeweging (nog) niet op zoek naar oorlog is met Israël, maar dat het de aanwezigheid van haar troepen in Gaza niet zal tolereren. “Wij pleiten niet voor een nieuwe oorlog, maar we zullen onder geen enkel beding deze invallen aanvaarden,” zei hij tijdens zijn vrijdagse preek in de Grote Moskee van Gaza.

Hamas heeft de afgelopen week herhaaldelijk mortiergranaten afgevuurd op Israëlische soldaten aan de grens met Gaza terwijl zij druk bezig waren om de aanvalstunnels en tunnelnetwerken van Hamas op te sporen en te vernietigen.

Haniyeh zei dat Israëlische soldaten Gaza waren binnengedrongen tot een diepte van “150 tot 199 meters onder het voorwendsel van de zoektocht naar tunnels”, en hij vervolgde met “we hebben verschilllende boodschappen uitgezonden dat het verzet het Israëlische bezettingsleger niet zal toestaan om nieuwe regels op te leggen binnen de grenzen van de Gazastrook.”  

Hainyeh zei dat Hamas geen “zogenoemde bufferzone” zal accepteren, verwijzend naar een 100 meter brede strook langsheen de grens maar op Gazaans grondgebied, waar het IDF het recht beghoud om op te treden zoals bijvoorbeeld het voorkomen dat terroristen Israël illegaal zouden willen binnendringen om aanslagen te plegen.

Series of attacks on checkpoints in Sinai and one soldier was killedIronisch genoeg zweeg Haniyeh in alle talen over de massieve Egyptische bufferzone in het zuiden van Gaza (plaatje hierboven) die met de aanleg begon eind 2014 en die evenals de Israëlische bedoeld is als een contra-terrorisme maatregel (plaatje hierboven, zicht vanuit Gaza op Egypte: brede bufferzone voorzien van bewakingstorens, beveiligingscamera ‘s, alarmsystemen enz.) Lees ook hier op deze blog: “De Egyptische blokkade van Gaza waar in het Westen iedereen over zwijgt.”

Arabische bronnen in Gaza vertelden aan het agentschap Walla op vrijdagmiddag dat het IDF haar soldaten had teruggetrokken uit de Gazaanse kant van de veiligheidsbarrière en verder ging met haar zoektocht naar tunnels aan de Israëlische kant. De frequente beschietingen met raketten door Hamas vanuit de gordel rond Gaza, sproot voort uit de Palestijnse ‘frustratie’ over het blootleggen door het IDF van aanvalstunnels, vertelde een topfunctionaris in de Knesset op vrijdag.

“Er is een reden waarom iedereen op scherp staat,” vertelde in een interview parlementslid Tzachi HaNegbi, die tevens voorzitter is van het Comité voor Buitenlandse Zaken en Defensie van de Knesset en sinds juni 2014 vice-minister van Defensie in het kabinet van Netanjahoe. Hij vervolgde: “Het is bijna twee jaar geleden sinds Operation Protective Edge in Gaza, die [voor ons] succesvol verlopen is en wij er toen in geslaagd zijn om Hamas bijna helemaal te decimeren. De voorbije twee jaren genieten wij van een bestand zoals we dat niet meer gezien hebben sinds Hamas in 2007 aan de macht kwam.”

“In de afgelopen dagen en zelfs nog meer in de laatste 48 uur, constateren we een prikkelbaarheid bij Hamas,” vervolgde hij. “Dit is waarschijnlijk een signaal van frustratie bij Hamas omwille van het feit dat het terreurtunnelsysteem dat het ontwikkelde zijn immuniteit heeft verloren. We vieren 68 jaar van het stevig weerstaan aan de terreur, hebben tragedies doorstaan en hopen niettegenstaande dat, er vroeg of laat wat een beetje verstand zal beginnen stromen in de problematische hersenen van onze vijanden, zodat we niet telkens opnieuw oorlog met hen moeten voeren,” voegde hij eraan toe.

Premier Benjamin Netanjahoe en Tzachi HaNegbi
Netanyahu-and-Tzachi-HaNegbi

Advertenties