Marseille: Synagoge wordt veranderd in moskee

or-thoraDe Or Thora synagoge gebouwd in 1967 in het Saint-Charles kwartier van Marseille,  werd enkele dagen geleden verkocht aan de moslim organisatie Al-Badr en zal omgebouwd worden tot een moskee. Waar de Joden gaan, komen moslims in hun plaats…

In Marseille wordt een synagoge een moskee. Want vanwege het toenemende antisemitisme verlaten de Joden het stadscentrum. De moslims nemen het over. De Or Thora synagoge ligt vlak in de buurt van het station Saint-Charles in het centrum van Marseille. Al enkele maanden geleden kocht de islamitische Al-Badr-vereniging de synagoge. De verkoopprijs van de synagoge zou ongeveer € 400.000,- geweest zijn.

Het was Opperrabbijn Ruben Ohana die zijn toelating gaf voor de verkoop van de synagoge aan de conservatieve moslimorganisatie Al-Badr. “We hebben er goed over nagedacht”, vertelde de rabbijn “Maar als [de synagoge] moet gesloten worden, is het beter deze te verkopen dan leeg te laten staan. En als ze dan toch wordt verkocht is het beter dat het een plaats van gebed wordt dan een winkel of een nachtclub.”

Veel Joden komen niet meer in de synagoge
Het aantal Joodse bezoekers was de afgelopen tijd extreem afgenomen. De synagoge biedt eigenlijk plaats aan 250 gelovigen. Maar uiteindelijk kwamen er nog maar tien, bericht de Franse krant “La Provence”.

De Al-Badr-vereniging heeft al een moskee in de straat. Maar die is veel te klein. Veel gelovigen moeten vrijdags voor de moskee in de open lucht bidden. Daarom hebben de moslims de Or Thora synagoge gekocht en veranderen ze deze nu in een moskee.

De havenstad Marseille heeft 800.000 inwoners, waaronder ongeveer 250.000 Arabieren en ongeveer 80.000 Joden. De verandering van de Or Thora synagoge in een moskee staat symbool voor de al jaren aanhoudende trend in Marseille.

Waarom de synagoge een moskee wordt
Vanwege het toenemende antisemitisme verlaten veel Joden het stadscentrum. In de afgelopen 16 jaar zijn er al tienduizenden Joden naar de middenklasse wijken in het zuiden van Marseille verhuisd, citeert “The Times of Israel” het invloedrijke gemeentelid Elie Berrebi.

Door hun verhuizing naar het zuiden van de stad gaan veel Joden ook niet meer naar de synagoge in het stadscentrum, omdat dit onveilig is. Alleen al vanaf oktober tot januari vonden er drie incidenten plaats, waarbij moslims Joden met messen aanvielen.

Nadat in Marseille een jonge moslim een Joodse leraar met een machete had verwond, adviseerde de Joodse gemeente in januari om geen keppeltje meer te dragen in het openbaar. De Joden zouden zich tijdelijk “een beetje moeten verstoppen”, zei de voorzitter van het zogenaamde Joods consistorium in Marseille, Zvi Ammar.

door Ferdinand Hauser


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op de site van FerryHouse van 28 april 2016.
bron-logo

Advertenties