Israëlisch leger ontdekt tweede tunnelnetwerk; Hamas tunnelbouwer gevat die ‘zingt als een vogeltje’

tunnel16aDonderdag, 5 mei 2016. Israëlische soldaten leggen de ingang bloot van een enorme gebetonneerde tunnel die zich op ca. 30 meters diep onder de grond vanuit Gaza in Israël binnendringt. [beeldbron: Flash 90]

De spanningen aan de Gazaans-Israëlische grens zijn de laatste weken enorm toegenomen. Aanleiding is de ontdekking op donderdagochtend 5 mei van een tweede aanvalstunnel die vanuit het zuiden van Gaza naar Israël loopt. Ook deze tunnel lag bijna 30 meter diep onder de grond. Het nieuws van de ontdekking werd gisteren eveneens bevestigd door het Palestijnse persagentschap Ma’an News.

Woordvoerder voor het leger, luitenant Peter Lerner verklaarde:

“Ongeveer vier uren geleden heeft het IDF een tweede tunnel blootgelegd in het zuiden van de Gazastrook. Wij hebben geconstateerd dat de tunnel zich op een diepte bevindt van 28 tot 29 meters in de zuidelijke Gazastrook, en zich uitstrekt vanuit Gazaans gebied tot in Israël. Niemand zou in angst moeten leven om in hun huis te worden overvallen door terroristen die infiltreren via de ondergrond. Het IDF is vastbesloten om de veiligheid en stabilietit in het gebied te bewaren en zal met alle middelen die noodzakelijk zijn, doorgaan om de terreuractiviteiten van Hamas te dwarsbomen.”

Eerder, op maandagmorgen van 18 april had het IDF de ontdekking vrijgegeven van een tunnel van Hamas die liep vanuit Gaza tot diep onder Israëlisch grondgebied. Het was voor het eerst sinds het einde van Operation Protective Edge, de oorlog tegen Hamas in 2014, dat nog een soortgelijke tunnel werd ontdekt.

Op dinsdag en woensdag hebben terroristen vanuit Gaza Israëlische soldaten bestookt met kleine wapens en mortiergranaten; de soldaten schoten terug en beantwoordden het vuur met luchtaanvallen. Vermoed werd dat Hamas trachtte te voorkomen dat Israël een tunnel wilde vernietigen, zoals gebeurde met de eerste, vorige maand. Met de ontdekking van gisteren werd dit vermoeden bevestigd. Overigens fgeloven de militairen dat zich kortbij nog een derde tunnel bevind.

tunnel16bDonderdag, 5 mei 2016. Eerste beelden van de enorme gebetonneerde tunnel op 30 meter diepte. Wie zich afvraagt waar al het cement is gebleven dat de VN, de EU en dozijnen westerse hulporganisaties naar die hulpbehoevende Palestijnen hebben gezonden, kan zich beter tot Hamas richten. Zij weten er alles over.. [beeldbron: Flash 90]

Gevangen Hamasterrorist ‘zingt als een vogeltje’
Tevens maakte het IDF bekend dat begin april een belangrijke terrorist van Hamas werd ingerekend die betrokken is in de bouw van het onderaardse tunnelnetwerk dat vanuit Gaza Israël bedreigt, en tevens betrokken is bij een reeks andere terreuractiviteiten. Zo plaatste onder meer explosieven nabij de IDF soldaten aan de Gazaanse grens.

vogeltjeHet gaat om de 29-jarige Mahmoud Atouna, afkomstig uit Jabaliyah in Gaza, een lid van de al-Qassam Brigades, de moordbrigade van Hamas, die reeds tien jaar actief is in de groep. De terrorist werd ondervraagd door de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet en blijkt bijzonder spraakzaam te zijn. “He sings like a bird“, luidt het en vertelt alles over de terreurtunnels.

Hij onthulde een schat aan informatie omtrent het tunnelnetwerk van Gaza naar Israël maar gaf ook veel details vrij over het grote tunnelnetwerk in Gaza zelf waar Hamas hard aan werkt  sinds het einde van de zomeroorlog bijna twee jaar geleden. Zo verschafte de ‘singing bird’ informatie over de tunnelbouwtechnieken, hun locaties, met inbegrip van binnen in burgershuizen en openbare instellingen, waarvoor ze gebruikt worden en zelfs hoeveel en welke materialen werden gebruikt voor de tunnels. Atouna tekende de routes uit op een kaart en vertelde waar de ingangen zich bevinden.

Volgens de info van Atouna blijken de tunnelnetwerken allesbehalve rudimentair. Bedoeld om wapens, uitrusting en strijders in heel Gaza tijdens oorlogstijd te kunnen vrij laten bewegen, werden de tunnels zelfs voorzien van recreatie kamers, badkamer met douche en kantines. Atouna overhandigde tevens een lange lijst van namen van Hamas-agenten die samen met hem in het noordoosten van het bataljon van Hamas werkte, en vertelde aan zijn ondervragers waar de locaties zich bevonden van meerdere wapenopslagplaatsen en andere belangrijke strategische Hamas sites.

Het spreekt voor zich dat de strijd tegen de smokkel- en in het bijzonder de aanvalstunnels van Hamas nog lang niet gestreden is en de informatie van Atouna nog een flinke (militaire) staart zal krijgen de komende weken en maanden.

Advertenties