Jom HaShoah 2016: Joden van Israël en elders in de wereld herdenken de Holocaust

holocaust-day

“Indien elke Jood voor de oorlog een wapen zou gehad hebben, dan zou er geen Holocaust zijn geweest.” [Janusz Korwin-Mikke, parlementslid, Warschau 15 april 2015 – bron]

Op woensdagavond 4 mei 2016 vanaf zonsondergang (tot aan donderdagdagavond 5 mei 2016) herdenken de Joden in Israël en in de rest van de wereld de Dag van Yom HaShoah (ofte de Shoah, in de volksmond beter bekend als de Holocaust). Dan wordt met name de moord op zes miljoen Joden herdacht die werd uitgevoerd door de nazi’s en hun collaborateurs tijdens de periode van het Duitse Derde Rijk (1933-1945) en in het bijzonder de Judeocide die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In België, Brussel, werd Yom HaShoah herdacht op maandag 19 april 2016 aan het Memoriaal van de Joodse Martelaren uit België te Anderlecht en werd aangekondigd als “Malines – Drancy – Auschwitz –  73ème anniversaire de l’Insurrection du Ghetto de Varsovie et de l’arrêt du XXème convoi”.

Monument der Gedeporteerden in Antwerpen opgericht in 1997Monument van de Gedeporteerden te Antwerpen opgericht in 1997

In Antwerpen daarentegen wordt de Holocaust dit jaar op 9 mei 2016 herdacht en werd voor deze keer aangekondigd als “Dag van de Overwinning voor de Democratie”  en “Herdenking van de “Opstand van het Getto van Warschau”.

De Jom HaShoah of Holocaust Herdenkingsdag werd officieel ingesteld in Israël in 1951 die toen bij wet ondertekend werd door de toenmalige eerste minister van Israël David Ben-Goerion en President Yitzhak Ben-Zvi. De datum waarop de herdenkingsdag wordt gehouden, werd afhankelijk gemaakt van de Joodse kalender en verschilt daarom van jaar tot jaar.

Het oorspronkelijke voorstel om Yom HaShoah te houden was op de 14de dag van de maand Nisan, de jaarlijkse herdenking van de Opstand in het Getto van Warschau (19 april 1943). Die datum bleek nogal problematisch omdat de 14de Nisan vlak voor het begin van de Pesach (Joodse Pasen) valt.

Aldus werd de datum verschoven naar de 27ste Nisan, die precies acht dagen valt voor Jom Ha-atsmaoet, of Israël’s Dag van de Onafhankelijkheid, die dit jaar volgens de Joodse kalender op 12 mei 2016 wordt gevierd en volgens de internationale kalender twee dagen later op 14 mei (1948-2016: Israël wordt 68 jaar!)

Verenigde Naties
Ook de Verenigde Naties herdenken de Dag van de Holocaust maar wel op een andere datum. De 191 leden van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besloten op 1 november 2005 bij consensus om 27 januari in te stellen als datum voor de Internationale Dag van de Holocaust (International Holocaust Day).

Holocaust_Memorial_Day_logoDe keuze voor die datum verwijst naar 27 januari 1945 toen het grootste concentratiekamp van de nazi’s, KZ-Auschwitz-Birkenau, werd bevrijd door het Russische Rode Leger.

Aldus herdachten de Verenigde Naties op 27 januari 2006, 61 jaar na de feiten, voor het eerst in de geschiedenis van haar bestaan de Holocaust. Beter laat dan nooit…

De Amerikanen hadden dat beruchte vernietigingskamp wellicht ruim een jaar (of meer) eerder kunnen bevrijden, maar weigerden omdat voor hen het stoppen van de Jodenmoord geen prioriteit was want… dat “eerst de oorlog moest gewonnen worden en dan zouden de Joden (meer dood dan levend, letterlijk dus) automatisch vrijkomen.”

Een extra miljoen Joodse levens redden was dus duidelijk geen optie voor de VS. Gelukkig hebben de Russen niet op de Amerikanen gewacht en werden toch nog een aantal Joden door het Rode Leger gered…

armed_jewsOp het plaatje: Het verschil tussen gewapend en ongewapend, tussen beschermd en onbeschermd, tussen gerespecteerd of veracht te worden, tussen sterven in vrijheid of een leven in slavernij. Dàt is de ware betekenis van het moderne Zionisme! Dàt is Israël, het enige mogelijke antwoord op 2000 jaren van Jodenvervolging en Jodenmoord!

door Brabosh.com