Eurosong verbiedt vlaggen van terreurgroepen ISIS/Daesh en de Palestijnse PLO

flags
Naast een aantal andere vlaggen, heeft Eurovision (The European Broadcasting Union) op vrijdag 29 april 2016 het tonen van een reeks vlaggen verboden van de twee islamitische (soennitische) Arabische terreurorganisaties PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie) en Islamitische Staat (ISIS/Daesh).

Beide terreurorganisaties hebben met elkaar gemeen dat ze elk de soevereiniteit claimen over gebied dat hen niet toebehoort maar dat ze met geweld en terreur veroverd hebben en bezet houden onder de vlag van Islam. Beide terreurgroepen streven de vernietiging van de Joodse Staat Israel na, zowel op militair, cultureel, economisch als op het diplomatieke terrein.

De Palestijnse PLO-vlag wordt officieel gebruikt als vlag van ‘Palestina’ sinds de oprichting van de Palestijnse ‘staat’ in 1988 en is de facto de vlag van de Palestijnen sinds de oprichting van de PLO in 1964. Op 30 september 2015 werd de Palestijnse vlag voor het eerst gehesen in de rij met vlaggen voor het gebouw van de Verenigde Naties in New York, waar Palestina sinds 2012 als waarnemer zitting heeft.

hamas-isisZoals kon verwacht worden zijn de Palestijnen niet erg opgezet met het verbod van de PLO vlag. Vooral de vergelijking tussen de PLO en ISIS zit hen niet lekker. Voor de PLO zijn hun respectievelijke terreurfacties zoals Hamas, Al Fatah, Islamitische Jihad, PFLP-GC (dat in Syrië deelneemt aan de gevechten), geen terreurgroepen maar legitieme ‘verzetsorganisaties’.

Saeb Erekat, topman van de Palestijnse Autoriteit, schreef een boze brief naar de organisatoren van Eurovision waarin hij onder meer verontschuldigingen eist van de organisatie omwille van het feit dat de PLO terecht in dezelfde zak wordt gestopt als ISIS. Erekat schreef namens de PA dat:

“Uw besluit om de vlag van ‘Palestina’ te bannen, een land dat wordt erkend door 138 wereldnaties en een waarnemende status heeft in de Verenigde Naties, is discriminerend en een ernstige belediging jegens onze natie. De wedstrijd vindt plaats in Zweden, het eerste westerse land van de Europese Unie dat ‘Palestina’ als een staat erkende.”

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) is onder de naam ‘Palestina’ ook één van de 22 leden van de Arabische Liga waarvan geen enkele lidstaat deelneemt aan Eurosong. Zoals bekend heeft de Arabische Liga na het einde van de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 dat een zware afgang werd voor de Arabische buurlanden van Israël, op 1 september 1967 in Khartoem, Soedan, een cordon sanitair afgekondigd tegen Israël dat tot op vandaag van kracht is en gekend is als de 3 x Neen van Khartoem: geen erkenning an Israël, geen onderhandelingen met Israël en nooit vrede met Israël.

Eurovision organiseert onder meer jaarlijks het Songfestival. De 61ste editie van het Songfestival vindt dit jaar plaats in Stockholm in Zweden. De halve finales grijpen plaats op 10 en 12 mei, de finale op 14 mei 2016. 43 landen nemen eraan deel, waaronder Australië, Georgië, België, Nederland en Israël. Israël neemt al sinds 1973 deel aan Eurosong en heeft deze liedjeswedstrijd al drie keer gewonnen (in 1978, 1979 en 1998).

eurovision1
eurovision2


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Wedden dat de vlag van “Palestina” wordt getoond? Zweden wil tenslotte geen conflict met het heilige land “Palestina” en haar agressieve aanhangers in de Zweedse achtertuin.”