Israëlische Joden in gevecht met Islam om het behoud van de Graftombe van Jozef

riots

♦ 27 april 2016: Palestijnen hebben in Nabloes Israëlische soldaten aangevallen die een konvooi van Joodse gelovigen begeleidden naar de Westelijke Jordaanoever voor een bezoek aan de Graftombe van Jozef in de stad. Ongeveer 26 busladingen van gelovigen kwamen in de nacht van woensdag op donderdag de begraafplaats van de Joodse patriarch bezoeken. De site is heilig voor moslims, christenen en Joden.

De soldaten werden aangevallen met stenen en brandende banden, volgens rapporten. Er waren geen gewonden gemeld onder de soldaten, die op de rellen reageerde met traangas en stun granaten, berichtte het Palestijnse persagentschap Ma’an News op woensdag 28 april 2016. Ma’an vertelde dat er naar verluidt geen Palestijnen werden gewond. Het bezoek van de Joden aan de Graftombe van Jozef gebeurde op de laatste tussentijdse dag van de Pesach (Joodse Pasen).

Onder de akkoorden van Oslo van 1993 moest de site onder Israëlische controle blijven. Het Israëlische leger evacueerde het terrein in oktober 2000 tijdens de tweede intifada toen de site werd afgebrand door de Palestijnen. Joodse gelovigen houden, in coördinatie met de Israel Defense Forces (IDF), maandelijks nachtelijke bedevaarten naar de site, die werd gerenoveerd en gerestaureerd. De site werd bij herhaling door de Palestijnen aangevallen, verwoest en verbrand, de laatste keer in oktober 2015.

Hierna een beknopte kroniek omtrent het…

Gevecht met Islam om behoud Graftombe van Jozef

jozef10a♦ 1839: Op het plaatje hierboven de Graftombe van Jozef in Sichem (Shechem) nabij Nabloes, Samaria; een aquarel van David Roberts uit 1839. Joden geloven dat Jozef, de elfde van de twaalf zonen van aartsvader Jakob en zijn vrouw aartsmoeder Rachel, hier geboren is. [beeldbron: Medina Arts]

De plaats wordt ook aanbeden door de christenen, in het bijzonder de Oosterse Christen-Orthodoxe en tevens door de moslims, die zeggen dat hun Profeet Yussuf hier begraven ligt.

jozef14aDe Graftombe van Jozef, ruim 175 jaar later…. 30 augustus 2015 [beeldbron]

De Graftombe van Jozef bevindt zich in het hart van Nabloes, in de door de Palestijnse Autoriteit gedeeltelijk gecontroleerde gebieden (Area A en B) in Judea en Samaria aka de Westelijke Jordaanoever. Tegenstrijdige meningen of Aartsvader Jozef al dan niet op deze plek werd begraven, hebben niet belet dat de Jozef ’s Graftombe erkend werd als zijnde een Joods schrijn, zij het van minder belang. Dit in tegenstelling tot de Graftombe van Rachel, Jozef ’s moeder, die zich bevindt op de weg van Jeruzalem naar Bethlehem.

Op 31 oktober 2011 verwelkomde UNESCO ‘Palestina’ als 195ste lidstaat van de culturele organisatie van de Verenigde Naties die waakt over het werelderfgoed. Eerder, op 21 oktober 2010 besloot de UNESCO om de Graftombe van Rachel om te dopen tot een islamitisch heiligdom en wordt voortaan de Bilal bin Rabah Moskee genoemd en waarschuwde Israël ervoor dat deze heilige site “een integraal onderdeel vormt van de bezette Palestijnse gebieden en dat eventuele eenzijdige maatregelen door de Israëlische autoriteiten zullen worden beschouwd als een schending van het internationaal recht.”

Hetzelfde overkwam ook de Grot van Makhpela in Hebron waar de Joodse aartsvaders zijn begraven, die met één enkele pennenstreek werd omgetoverd van Joods naar islamitisch erfgoed en sindsdien de Ibrahimi Moskee wordt genoemd. Een week geleden, 15 april 2016, deed de UNESCO er nog een schep bovenop door de Tempelberg en het gehele Al Aqsa complex in Jeruzalem, met inbegrip van de Klaagmuur (Kotel) en de Plaza uit te roepen tot Palestijns en islamitisch erfgoed. Aldus gaat de culturele en religieuze veroveringsstrijd van Israël door moslims en Palestijnen gestaag zijn gangetje.

jozef03a

♦ 1865: Onder de vier eeuwen Turkse bezetting (1516-1917) ten tijde van het Ottomaanse Rijk werden de heiligdommen zwaar verwaarloosd. Hoewel de Graftombe van Jozef ook door Islam wordt opgeëist vervielen zelfs de meeste heilige islamitische sites tot puin. Eenzelfde lot overkwam de Graftombe van Jozef zoals het plaatje hierboven uit 1865 getuigt, wellicht het oudste plaatje van de tombe in de periode toen de moderne fotografie haar entree maakte.

Dat zal veranderen onder implus van de Zionistische Beweging, wanneer de Joden in de diaspora beginnen terugkeren naar het land van hun voorouders, aliyah genoemd. Tussen 1882 en 1903 (de Eerste Aliyah), emigreerden ca. 35.000 Joden naar het Heilige Land. De meesten waren Joden afkomstig uit het Russische Keizerrijk, volgend op de Russische pogroms van 1881-82 naar aanleiding van de moord op Tsaar Alexander II waarvoor de schuld onterecht bij de Joden werd gelegd. Een kleiner deel van de migranten kwam uit Jemen.

jozef04b

♦ 1894: Onder impuls van de eerste Joodse migratie werd de restauratie van de Joodse staat aangevat. Dat is ook te merken aan dit plaatje hierboven uit 1894 van de Graftombe van Jozef, die reeds uit haar ruïnes lijkt herrezen. Na het Eerste Zionistische Congres in Basel, Zwitserland, van augustus 1897, dat plaatsvond onder de impuls Theodor Herzl (1860-1904), de geestelijke vader van het Zionisme, kreeg de restauratie van de Joodse Staat in het Heilig Land door de leiders van de Joodse gemeenschappen in de diaspora het definitieve startsein die ruim een halve eeuw later op 14 mei 1948 zal resulteren in de stichting van de soevereine Staat Israël, straks 68 jaar geleden.

jozef12a

♦ 1934-1939: De Graftombe van Jozef aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog ten tijde van de Britse bezetting (1917-1948).[beeldbron: Library of Congress]

Tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog (1947-april 1949) slaagde het IDF er niet in om Jeruzalem te heroveren en verloor het tevens de gebieden van Judea en Samaria aan Jordanië dat in 1950 Jeruzalem en de West Bank illegaal annexeerde bij het Jordaanse Hasjemitische Koninkrijk. Joden konden 19 jaar lang hun heiligste sites niet meer bezoeken en dat tot aan de Zesdaagse Oorlog in juni 1967.

Na de oorlog van 1967 heroverde Israël de toegang toegang tot de site en werd in de jaren 1980 in de Graftombe van Jozef een klein Joods seminarie gebouwd. De site werd ook gebruikt als een militaire voorpost, en een aantal soldaten waren er gestationeerd ter bescherming van de studenten van het seminarie en de site zelf. Nabloes werd teruggegeven aan de Palestijnen in 1995, maar de Israëli’s behielden de controle over de site.

jozef06a

♦ 2000: Plaatjes boven en onder: In september 2000 was de Tweede Intifada uitgebroken. Aanvankelijk werd het bezoek van wijlen premier Ariel Sharon aan de Tempelberg op 28 september 2000 ingeroepen als excuus voor het begin van de nieuwe revolte. Echter, Hamasleider Mahmoud Al Zahar in een video interview van december 2014, gaf zelf toe dat dit bevel tot revolte reeds eerder werd gegeven door de eerste president van de PA Yasser Arafat, nadat hij eerder dat jaar eigenhandig de reeds vergevorderde  vredesonderhandelingen in Camp David had doen mislukken.

De revolte begon in oktober 2000 op de Westelijke Jordaanoever en zal zich snel over de de rest van het land verspreiden. Op 7 oktober 2000 besloot het Israëlische leger zich terug te trekken uit Nabloes en gaf de controle over Jozef ’s Graftombe over aan de Palestijnse politie, die beloofde de site te zullen bewaken. Echter, zoals op beide foto’s te zien is, liet de Palestijnse politie toe dat de Tombe werd vernield en dat de inboedel kort en klein geslagen en verbrand werd. De meute vernielde tevens een militaire post in de buurt van de Tombe. De Tweede Intifada, ook Al Aqsa Intifada genoemd, zal in 2004 eindigen met de dood van Yasser Arafat, die de revolte zelf had aangesticht.

jozef13a

jozef02♦ 2001: De burgemeester van Nabloes, Ghassan Shakaa, beloofde dat hij de Graftombe van Jozef zou laten herstellen. De resultaten van die herstelling zijn hierboven t emerken. Palestijnen werden aan het werk gezet en de koepel van het Joodse schrijn werd prompt in het groen geschilderd, de kleur van Islam! Arbeiders vertelden dat zij het schrijn terug wilden brengen naar de staat vóór 1967, maar nieuwsberichten zeiden dat de Palestijnen van plan waren om er in plaats van Jozef’s Graftombe op de plaatst een moskee te bouwen.  [beeldbron: J-Post]

Voor de Israëliërs is de vernietiging van een Joodse heiligdom ernstige twijfels doen rijzen of de Palestijnse Autoriteit wel bereid zou zijn om de religieuze sites die behoren tot de Joden en christenen te beschermen en de toegang daartoe wil waarborgen. Israël staat garant voor de toegang tot alle heilige plaatsen onder hun controle volgens een wet van 1967 tot de bescherming van de heilige plaatsen.

jozef09♦ 24 april 2011: Een gemaskerde Palestijn komt met een ijzeren pijp kijken in de Graftombe van Jozef of er nog wat overblijft om kapt te slaan. Om en rond de Graftombe waren in april 2011 weer hevige rellen aan de gang tussen Palestijnse boeven en Israëlische soldaten en oproerpolitie in Nabloes op 24 april 2011. Nabij de Tombe werd een Israëliër doodgeschoten en twee anderen gewond, vertelden militaire en hulpdiensten. [beeldbron: AP/Nasser Ishtayeh]

jozef08♦ 15 oktober 2015: Palestijnse demonstranten hebben in de nacht van 15 of 16 oktober 2015 de Graftombe van Jozef, een Bijbels schrijn in Sichem nabij Nabloes, in brand gestoken. Een meute van zo’n 100 Palestijnen gooiden molotovcocktails naar het schrijn dat onmiddellijk in lichterlaaie stond. De politie verjoeg de betogers en bluste de brand. Volgens diverse media is de schade aan het schrijn aanzienlijk. In een zeldzame bui van goodwill, veroordeelde Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas aka de president van de Palestijnse Autoriteit, de aanslag en beval dat de schade zou worden hersteld.

door Brabosh.com