Israël verwerpt officieel nieuw Frans vredesinitiatief voor Palestina; Israël niet eens uitgenodigd

netan-abbas03Israël heeft op donderdag 28 april officieel het Franse initiatief om de Israëlisch-Palestijnse vredesonderhandelingen weer op te starten verworpen. Premier Netanjahoe herhaalde dat Israël bereid is om meteen directe bilaterale onderhandelingen met de Palestijnen te beginnen zonder voorwaarden vooraf en zei:

netan-nek“Israël houdt zich aan het standpunt dat de beste manier om het conflict tussen Israël en de Palestijnen te beëindigen is door directe, bilaterale onderhandelingen. Alle andere politieke initiatieven distantiëren de Palestijnen verder van de onderhandelingstafel.”

Frankrijk had eerder op donderdag 21 april officeel aangekondigd dat het op 30 mei aanstaande een internationale meeting zal houden in een poging om Israël en de Palestijnse Autoriteit (PA) te dwingen opnieuw te onderhandelen over vrede.

Frankrijk neemt de organisatie van de meeting op zich en heeft naar verluidt de ministers van twintig landen uitgenodigd om te bespreken hoe het vastgelopen vredesproces nieuw leven kan worden ingeblazen, aldus volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault.

Israël niet uitgenodigd
Israël en de Palestijnse Autoriteit worden in eerste instantie niet uitgenodigd in Parijs om de meeting bij te wonen. De minister beloofde wel om in een later stadium, ergens in de tweede helft van 2016, een nieuwe internationale bijeenkomst te beleggen waar de Israëlische en Palestijnse leiders  wel op uitgenodigd zouden worden. Al bij al andermaal een buitenlands initiatief dat eigengereid “weet” en wil beslissen  “wat goed is voor Israël” zonder Israël erin te betrekken. 

De minister vertelde dat de debatten gebaseerd zullen in op het Arabisch Intiatief voor de Vrede van 27 maart 2002, toen de 22 lidstaten van de Arabische Liga op voorstel van Saoedi-Arabië unaniem een alomvattend voorstel goedkeurden dat beloofde een einde te maken aan het Arabisch-Israëlisch conflict.

Het voorstel werd prompt verworpen door Israël omdat in het voorstel van de Joodse staat een massieve terugtrekking werd geëist en het de terugkeer van miljoenen nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen moest accepteren in ruil voor een vage belofte op papier tot normalisering van de betrekkingen met de Joodse Staat door de staten van de Arabische Liga. Zoals bekend verwerpen de Palestijnen keer op keer elk vredesakkoord waarin het zogenaamde ‘Recht op Terugkeer’ ontbreekt.