Meeste Amerikaanse senatoren (behalve Bernie Sanders) manen Obama aan tot militaire hulp voor Israël

senaatMeer dan vier vijfde van de leden van de Amerikaanse Senaat hebben een brief ondertekend waarin president Barack Obama tot spoed wordt aangemaand om een overeenkomst te bereiken omtrent  een nieuw hulppakket voor de defensie van Israël. Dat bedrag zou zelfs hoger liggen dan de huidige 3 miljard dollars jaarlijks.

Drieentachtig van de 100 senatoren hebben de brief ondertekend die werd opgesteld door de Republikeinse senator Lindsey Graham en de Democratische senator Chris Coons. De brief werd ook ondertekend door senator Ted Cruz, de tegenkandidaat voor Donald Trump en John Kasich in de race naar het presidentsschap. Cruz was één van de 51 Republikeinse senatoren (van de totale 54) die de brief ondertekenden.

bernie1Opmerkelijk: Ook 32 van de 44 senatoren van de Democratische Partij in de Amerikaanse Senaat ondertekenden de brief behalve…. pre-presidentskandidaat Bernie Sanders, die niet bij de ondertekenaars was en aldus ontbrak op het appél voor (meer) militaire steun aan Israël. Een zoveelste teken aan de wand dat Sanders als mogelijk president van de VS geen goede zaak is voor de Joodse staat.  Integendeel. Sanders is beslist geen vriend van Israël.

“‘In het licht van de sterk stijgende Israëlische defensie uitdagingen, staan we klaar om een aanzienlijk verbeterde nieuwe overeenkomst op de lange-termijn te ondersteunen om Israël te helpen met de middelen die het land nodig heeft om zich te verdedigen en tevens de kwalitatieve militaire scherpte bewaren,” leest aldus de brief.

In de brief worden geen precieze cijfers genoemd omtrent de voorgestelde financiële steun. Israël wil graag 4 tot 4,5 miljard dollars aan steun in een nieuwe overeenkomst dat het huidige memorandum van overeenstemming [MOU] zou vervangen dat afloopt in 2018. Amerikaanse functionarissen geven lagere streefcijfers op van ongeveer 3,7 miljard dollars. Ze hopen op een nieuwe overeenkomst vooraleer Obama zijn presidentstermijn beëindigd in januari 2017.

De Obama regegring wil een nieuw 10-jarig hulp aan defensie akkoord betonneren vooraleer hij zijn termijn beëindigt in januari a.s. om zijn verplichtingen te demonstreren aan Israël ’s veiligheid, in het bijzonder na het afsluiten van het nucleair akkoord met Isran waartegen zoals bekend Israël erg gekant was. Obama en Israël ’s premier Benjamin Netanjahoe leven al geruime tijd op gespannen voet met elkaar.

Een functionaris van het Witte Huis zei dat de discussies met Israël onverminderd doorgaan. “We zijn bereid om een MOU te ondertekenen met Israël dat het grootste enkele pakket aan militaire steun zou inhouden aan om het even welk land in de Amerikaanse geschiedenis,” zei de functionaris. De financiering is bedoeld om het Israëlische leger te stimuleren en het een technologische voorsprong te laten behouden ten opzichte van zijn Arabische buurlanden.

In de brief stond dat de Senaat tevens overweegt om de Amerikaanse financiering te verhogen voor de samenwerking in raketverdediging programma’s, vergelijkbaar met de stijgingen van de afgelopen jaren. Obama heeft 150 miljoen dollars gevraagd voor dergelijke programma’s, maar parlementsleden willen naar verluidt honderden miljoenen dollars geven aan Israël om te investeren in programma’s zoals het Iron Dome luchtverdedigingssysteem en het David’s Sling militaire verdedigingssysteem op middellange afstand. Dit David’s Sling systeem moet in de toekomst middellange afstandsraketten onderscheppen van Hamas in het zuiden en Hebollah aan de noordelijke Israëlische grens. Raketten krijgen zodoende nog minder kans om schade aan te richten in Israël.

Sinds 1967, hebben de Verenigde Staten ruim 100 miljard dollars in militaire steun gegeven aan Israël. In het totaal gaven de VS over het jaar 2014 5,9 miljard dollars uit aan buitenlandse militaire financiering. Israël kreeg hiervan 3,1 miljard dollars en buurland Egypte 1,3 miljard dollars, samen goed voor 75 procent van de totale Amerikaanse militaire financiering. Irak en Jordanië kregen elk 300 miljoen dollars. Israël alleen krijgt ca. 53 procent van de Amerikaanse buitenlandse militaire financiering.