Jordanië waarschuwt Israël omwille van ‘Zionistische invasie van de Tempelberg’

tempelberg

De regering van Jordanië heeft op maandag 25 april Israël gewaarschuwd dat er “gevaarlijke consequenties” zijn verbonden wanneer Israël blijft doorgaan met het toelaten van Joden op de Tempelberg. De waarschuwing kwam er nadat afgelopen zondag honderden Joden en toeristen uit de hele wereld de heilige site bezochten op de eerste tussenliggende dag van de Paasvakantie.

Mohammad Al-MomaniDe Jordaanse minister voor Mediazaken en woordvoerder voor de regering, Mohammad Al-Momani, beschreef het bezoek aan de Tempelberg als “de invasie van kolonistenbendes en soldaten van de Israëlische bezettingsmacht in de Al-Aqsa moskee” en noemde het een schending van de internationale wetten en conventies.” Al-Momani eist dat de Israëlische autoriteiten onmiddelijk een einde maakt aan deze bezoeken en de toegang ontzegt aan Joden en Israëlische soldaten aan het islamitisch complex op de Tempelberg.

Ondanks dat het complex voor het Judaïsme de status heeft van heiligste plaats, behouden de islamitische autoriteiten de bijna-totale controle over de Tempelberg, die zij de Haram esh-Sharif noemen, en bedreigen routinematig Joden met geweld als het hen wordt toegestaan het complex te aanbidden.

Ondanks het feit dat de Tempelberg bevrijd werd tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967, blijft het complex onder de controle staan van de Jordaanse Wakf. als deel van het Israëlisch-Jordaanse vredesverdrag van 1994. Ook het opperrabbinaat van Jeruzalem verbiedt Joden om religieuze redenen het complex te bezoeken en er te bidden.

bord-tempelbergBord dat door het Opperrabbinaat van Jeruzalem onderaan de Tempelberg werd geplaatst en Joden de toegang verbiedt tot het islamitische complex

Een aantal kleinere woordenwisselingen braken op zondagochtend uit op de site tussen Joodse bezoekers en groepen moslims – met inbegrip van leden van de islamitische Waqf. Volgens de politie begonnen de botsingen toen islamisten Joodse bezoekers lastigvielen en hen trachtten te intimideren.

Op zondagochtend werd negen Joodse bezoekers van de Tempelberg verdreven op beschuldiging van het overtreden van de regels die elk niet-islamitische aanbidding verbiedt. Deze Joden werd verwijderd door de Israëlische politie die momenteel in de hoogste staat van alarm verkeren in heel Jeruzalem tijdens de Joodse Pasen (Pesach).

De Tempelberg was voor Joden toegankelijk gesteld tot 11.30 uur vanmorgen. Sinds zondagochtend tot heden hebben ongeveer 800 bezoekers de site bezocht waaronder 685 toeristen. Maar dat aantal kan nog oplopen. Naast de honderden Joodse Tempelberg bezoekers, zijn naar verluidt nog vele duizenden op weg naar Jeruzalem om de stad en in het bijzonder het oude stadsdeel te bezoeken tot grote spijt van wie het benijdt.

Zondag, 24 april ’16. Joden worden door de Israëlische politie weggestuurd v/d Tempelberg
jews-temp