Hamas zet zeshonderd extra manschappen in om Egyptisch-Gazaanse grens te bewaken

hamas-troopsGaza, 21 april 2016. Hamas heeft honderden extra manschappen ingezet en extra nieuwe wachtposten opgericht (plaatje rechts) om de 13 kilometers lange grens tussen de Gazastrook en Egypte te bewaken om aldus te bewijzen dat het niet de terreurgroep ISIS/Daesh helpt die aan de andere kant van de grens in het Egyptische Sinaïgebied actief zijn [beeldbron: AP/Khalil Hamra]

Hamas heeft een paar dagen geleden extra troepen ingezet langsheen de grens van Gaza met Egypte om de beschuldigingen in Caïro te weerleggen dat de Palestijnse terreurgroep de terroristen van Islamitische Staat (ISIS/Daesh) zou helpen die in het wetteloze Sinaï-schiereiland van Egypte actief zijn en reeds vele aanslagen hebben uitgevoerd tegen Egyptische lergerposten. Egypte heeft Hamas regelmatig beschuldigd van het leveren van hand- en spandiensten aan de met ISIS geaffilieerde terreurgroep via een netwerk van smokkeltunnels. Hamas ontkent dat.

wachtpostOp donderdag jl. hebben gewapende militanten van Hamas posities ingenomen langsheen de 13 kilometer lange grens met Egypte met strijders die in pick-up trucks heen en weer langsheen de grens patrouilleren. Aldus werd het aantal van 200 grensbewakers met 600 manschappen verhoogd tot een totaal van 800. Hamas zegt dat de extra inzet van manschappen deeluitmaakt van een akkoord dat vorige maand werd bereikt met Egyptische functionarissen. Analisten omschrijven het eerder als een eenzijdige stap van Hamas om de politieke en militaire gemoederen in Caïro te bedaren.

De relaties tussen Hamas en Egypte verslechterden zienderogen nadat op 3 juli 2013 tijdens een militaire staatsgreep de islamistische president Mohammed Morsi van de macht werd verdreven en achter de tralies verdween, na amper een jaar in functie te zijn geweest. Op 16 mei 2015 werd hij veroordeeld tot de doodstraf.

Morsi was een adept van de Egyptische Moslim Broederschap. Door de nieuwe president Sissi werd de MB verboden en hun leden vogelvrij verklaard. Slecht nieuws dus voor Hamas dat in wezen een Palestijnse zijscheut is van de MB en dra de Egyptische blokkade, die reeds bestond ten tijde van president Moebarak, zag verscherpen en uitbreiden.

Het Egyptische leger vernielde honderden smokkeltunnels die vanuit de Strook tot diep binnen Egypte reikten. Er werd aan Egyptische zijde van de grens met Gaza een brede bufferzone aangelegd met een breedte van 500 tot 1000 meter waarbij honderden huizen werden afgebroken en duizenden mensen gedwongen werden te verhuizen. Uiteraard haalde dat nieuws Europa niet, omdat men zich daar enkel focust op wat Israël doet of niet doet.

Advertenties