Zweden: moslim minister Mehmet Kaplan treedt af nadat hij Israël vergeleek met nazi-Duitsland

dhimmipolice2Hernieuwde opgang van het (islamitisch) antisemitisme in Zweden onder het mom van Israëlhaat. Malmø, 16 december 2010. De Zweedse politie tracht een gewelddadige betoging van pro-Palestijnse islamisten onder controle te houden. Zweedse moslims scanderen luidkeels “Sieg Heil” en “Hitler, Hitler”…

De Zweedse minister van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling heeft op maandag 18 paril ’16 ontslag genomen nadat verslaggevers oude filmbeelden ontdekten waarin de minister Israël vergeleek met nazi-Duitsland. Mehmet Kaplan (plaatje rechts), een lid van de Groene Partij, die een kleine coalitiepartner is in de huidige Zweedse regering, zei in maart 2009 “dat er overeenkomsten zijn tussen wat de Palestijnen nu ervaren en wat Joden hebben meegemaakt onder de nazi’s in de jaren 1930.” De Israëlische ambassadeur aan Zweden noemde deze opmerkingen “diep antisemitisch.”

Mehmet KaplanMinister Kaplan verdedigde zichzelf op de website van de krant Expressen, zeggende dat hij “bij diverse gelegenheden de acties van de staat Israël scherp had bekritiseerd” maar dat hij niet antisemitisch is. De premier van Zweden, Stefan Lofven, heeft Kaplan ’s ontslag aanvaard maar prees hem voor zijn “humanistische en democratische” waarden. Die “humanistische” instelling gold blijkbaar niet de Joden en noch minder Israël.

De videobeelden uit 2009 dook op toen het feit bekend raakte dat minister Kaplan in 2015 een diner had bijgewoond in het gezelschap van Turkse ultra-nationalisten. Onder hen onder meer Ilhan Senturk, de leider in Zweden van de ultra-nationamistische organisatie “Grijze Wolven“, die inde jaren 1970 en 1980 betrokken in Turkije betrokken was in politiek geweld.

Een andere controversiele figuur die aanwezig was op het diner was Barbaros Leyani, de voormalige vice-president van de Turkse Nationale Vereniging van Zweden. Leyani werd gedwongen ontslag te nemen nadat hij in opspraak was gekomen toen hij had opgeroepen “tot het doden van Armeense honden” op een bijeenkomst vorig jaar in Stockholm. Kaplan, een inwoner van Turkije die naar Zweden migreerde als een kind van acht jaar oud, onderhoudt ook banden met Milli Görüs, een organisatie die, volgens Agence France-Presse, “wordt verdacht van het bevorderen van religieus fundamentalisme.”

Kaplan gaf toe dat hij banden onderhield met deze organisaties, maar “dat betekent niet dat ik hen met alles eens ben,” beweerde hij op de Zweedse televisie. Oppositieleider Anna Kinberg Batra van de conservatieve Gematigde Partij uitte kritiek op de overheid voor het “passief en traag” reageren op de controverses rond Kaplan.

Swedish minister Mehmet Kaplan resign after having a dinner with Turkish neo fascists