EU veroordeelt Hamas voor doodstraffen voor Palestijnen verdacht van collaboratie met Israël

executieGaza, woensdag 30 juli 2014. Executie door ophanging van twee Palestijnen op verdenking van collaboratie met Israël [bron]

De Europese Unie heeft een verklaring vrijgegeven waarin het de vonnissen van militaire rechtbanken van Hamas (de terreurgroep die sinds 2007 de Gazastrook in een ijzeren greep houdt) aan de kaak stelt voor het veroordelen van vijf Palestijnen tot de doodstraf, die verdacht worden van collaboratie met Israël, aldus een bericht in The Jewish Press van 20 april 2016, dat gisteren tevens bevestigd werd door het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an News.

“De missies van de Europese Unie in Jeruzalem en Ramallah veroordelen de vijf doodstraffen die werden uitgesproken door militaire rechtbanken in de Gazastrook op 18 april ’16. Deze omvatten drie nieuwe doodstraffen en de bevestiging van twee vorige, allen op gronden van collaboratie met vijandelijke strijdmachten [Israël].  Dit brengt het aantal doodsvonnissen die dit jaar werden uitgesproken in Gaza op tien.”

Doodstraf voor veroordeelde informanten en collaborateurs met Israël zijn niets nieuws voor het Hamas-regime zoals de terreurorganisatie veel van dergelijke mensen door de jaren heen heeft uitgevoerd. Echter, de EU richt zich minder op het verzet tegen de straf van vermoedelijke collaborateurs met Israël en meer over het gebruik van de doodstraf in het algemeen. De verklaring van de Europese Unie leest verder:

“Zoals in hun meest recente verklaring van 13 april, herinneren de EU-missies in Jeruzalem en Ramallah aan de stevige oppositie van de EU onder alle omstandigheden van de toepassing van de doodstraf. Zij is van mening de doodstraf te wreed en onmenselijk is, dat het geen afschrikking biedt aan crimineel gedrag en het een onaanvaardbare ontkenning vertegenwoordigt van de menselijke waardigheid en integriteit.”

De EU sprak de overtuiging uit dat de afschaffing van de doodstraf zou helpen om te dienen als een stap voorwaarts in de verbetering van de mensenrechten in het kader van het terroristische regime van Hamas in Gaza. De EU heeft ook gevraagd dat de Hamas-autoriteiten in Gaza zich houden aan het besluit van de Palestijnse Autoriteit, dat enkel de Palestijnse gemeenschappen in Judea en Samaria bestuurt en niét in Gaza, om een moratorium op de doodstraf uit te voeren en de EU drong er op aan dat:

“De autoriteiten in Gaza moeten zich onthouden van het uitvoeren van elke executies van gevangenen en zich in overeenstemming stellen met het moratorium op executies zoals dat door de Palestijnse Autoriteit werd ingevoerd, in afwachting van de afschaffing van de doodstraf in overeenstemming met de wereldwijde trend.”

executies-hamasGaza, 22 augustus 2014. Standrechtelijke publieke executies van Palestijnse burgers op verdenking van collaboratie met Israël, uitgevoerd door gemaskerde boeven van Hamas.

Advertenties