Britse CAA klaagt over het citeren van nazi-leider Joseph Goebbels in een vluchtelingen advertentie

jews-goebbels3

De Britse organisatie Campaign Against Antisemitism heeft onlangs een klacht neergelegd bij de Britse autoriteiten tegen het bedrijf Etefy, voor het plaatsen van een wel erg controversiële advertentie in de krant The Evening Standard. Het bedrijf heeft zich nadien verontschuldigd en de ad weer opgeborgen.

De klacht die Campaign Against Antisemitism (CAA) op 17 april 2016 heeft neergelegd bij de Advertising Standards Authority en The Evening Standard gaat over een advertentie over vluchtelingen en in het bijzonder omtrent de bijschriften die werden toegevoegd.

Joseph Goebbels (1897-1945)

De kop van de advertentie luidde “Miljoenen vluchtelingen zijn het voorbije jaar oorlog en vervolging ontvlucht,” en wordt gevolgd door een citaat van Adolf Hitler’s Reichspropagandaleiter Joseph Goebbels: “De Joden hebben de catastrofe rijkelijk verdiend die hen thans is overkomen” [origineel: “Die Juden haben die Katastrophe, die sie jetzt erleben, reichlich verdient“]

De advertentie besluit met “Diegenen die falen iets te leren uit de geschiedenis worden gedoemd te herhalen” [“Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.”], citaat dat Etefy onterecht toeschrijft aan Churchill [*], gevolgd door de hashtag #WhatWillWeDo.

De advertentie, die werd gesponsord door het online bedrijf Etefy, dat via het internet organisch voedsel aan de man/vrouw brengt, trachtte hier blijkbaar de Holocaust te vergelijken met de huidige migrantencrisis, hoewel de toevoeging van het citaat van Goebbels, zonder context, uitleg of weerlegging, onvergeeflijk is. Sommigen interpreteren de advertentie zelfs als een instemmen met Goebbels en anderen interpreteren dit weer als een dubieuze poging om de schuld voor de huidige vluchtelingencrisis bij de Joden te willen plaatsen.

Etefy, dat de advertentie met het nazi-citaat had gesponsord, heeft zich inmiddels verontschuldigd bij de lezers en toegegeven dat het “fout” was. Het bedrijf zei dat “ondanks alle goedbedoelde intenties die we hadden, wij ongelukkiglijk mensen hebben gekwetst met deze advertentie. Dit is nooit onze bedoeling geweest en stemt ons diep bedroefd. Wij hebben iedereen onze verontschuldigingen aangeboden en uitgelegd hoe de advertentie werd opgemaakt en verkeerd is gebleken,”aldus een bericht van JC (The Jewish Chronicle Online) van 19 april 2016.

De woordvoerder van Etefy zei tevens dat de advertentie bedoeld werd om een directe vergelijking te maken tussen de vluchtelingen van vandaag en Joden die op de vlucht waren voor de nazi’s: “Families, kinderen en vrouwen ontvluchten moorddadige oorlogen, dictators en vervolging om naar Europa te komen waar zij voor het merendeel niet welkom zijn. En Joodse mensen in Europa moeten opnieuw op hun hoede zijn, als rechtse partijen grote vooruitgang boeken tijdens verkiezingen en het weer OK lijkt om opnieuw verdeeldheid te zaaien. Daarom wilden we een wake-up call te maken. We combineerden een verschrikkelijke uitspraak met een citaat van Churchill en dat was fout.”

Tjah, door lukraak wat citaten bij mekaar sprokkelen en op een hoopje te gooien, zonder de context en de achtergronden te vermelden, laat staan deze te kennen, moet je onvermijdelijk wel uitkomen op dergelijke idote advertenties en aldus – bewust of onbewust – mensen “doemen om de geschiedenis te herhalen”.

[*] Overigens wordt dit citaat door de woordvoerder van het bedrijf Etefy onterecht toegeschreven aan Sir Winston Churchill. Origineel komt dit citaat van de Spaanse auteur en filosoof George Santayana (1863-1952) die in 1905 in The Life of Reason schreef: “Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.”

door Brabosh.com

Advertenties