Terreuraanslag in Jeruzalem: 21 mensen gewond; twee lijnbussen volledig uitgebrand

bus-attack3Maandag, 18 april 2016. Tijdens een terreuraanslag met een bom brandden twee lijnbussen volledig uit. 21 mensen werden gewond [beeldbron: Israel Police/IDF]

Laatst bijgewerkt: donderdag, 21 april 2016 om 06u07': Een onbekende mannelijke passagier is op woensdag 20 april ’16 overleden aan zijn verwondingen. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om de dader die de bom plaatste in de bus en die wellicht te vroeg ontplofte vooraleer hij zich uit de voeten kon maken. Hij verloor beide benen. “Wij weten helemaal niks over hem, geen naam, geen leeftijd, helemaal niets,” zei Shoham Ruvio, de woordvoerster van het Shaare Zedek Medisch Centrum in Jeruzalem.

Vier dagen voor de Sederavond, die het begin van Pesach (het Joodse Paasfeest) markeert, werd gisterennamiddag Israël opgeschrikt toen in Jeruzalem een bom explodeerde op een lijnbus waarbij ca. 21 mensen werden gewond. Eén van de slachtoffers verkeert nog steeds in kritieke toestand, zes anderen werden zwaar gewond en de overigen overleefden met lichtere verwondingen.

Terreur op de bus
De bom explodeerde omstreeks 17u45 locale tijd op lijnbus 12 toen deze doorheen de Talpiot wijk in het zuiden van de hoofdstad Jeruzalem reed. Door de ontploffing vloog een wagen in brand alsook een andere (lege) lijnbus waardoor nog meer slachtoffers vielen. De bom bleek achteraan in de bus te zijn geplaatst. Aan de hand van de verwondingen van de slachtoffers ging het hier om een ‘vuile’ bom, gevuld met spijkers, schroeven en stukjes metaal, bedoeld om zoveel mogelijk mensen te verwonden.

Hoofdcommissaris van de politie van Jeruzalem, Yoram Halevy, vertelde aan de media dat de ontploffing werd veroorzaakt door een bom die op de lijnbus werd geplaatst maar het is nog niet bekend of de terrorist aan boord was toen de bom afging omdat nog niet alle slachtoffers werden geïndentificeerd.  “Wanneer een bom explodeert op een bus, dan is dat een terreuraanslag”, zei Halevy, waarmee hij bevestigde dat het inderdaad om een terreurdaad ging.

Palestijnen zijn tevreden
Het ‘gematigde’ Al-Fatah, de factie die wordt voorgezeten door president van de Palestijnse Autoiriteit Mahmoud Abbas, verwelkomde de bomaanslag op de bus in Jeruzalem. De Al-Aqsa Martelaren Brigades, de zogeheten ‘militaire vleugel’ van Al Fatah prezen de aanslag en zeiden dat de uitvoerders ervan “hebben onze oproepen beantwoord om zelfmoordaanslagen uit te voeren als de enige manier om te antwoorden op de misdaden van de Israëlische bezetting.”

Eerder hadden de Gazaanse terreurgroepen Hamas en de Islamitische Jihad (PIJ), beiden de aanslag verwelkomden met Hamas dat zei dat dit “het natuurlijke antwoord is op de Israëlische misdaden, bijzonder de executies die het leidt en de aanvallen op de Al Aqsa moskee.” Islamitische Jiahd rechtvaardigde eveneens de aanslag zeggende dat dit “de boodschap aflevert dat de Intifada zal blijven doorgaan.” Hoewel de drie terreurgroepen de aanslag toejuichten, heeft geen enkele terregroep tot nog toe de aanslag opgeëist.

Aanslagen op Joodse feestdagen
Zoals het een vaste gewoonte geworden is van de terreurgroepen in Gaza en elders in de door Arabieren bezette gebieden in Judea & Samaria, om Israël en de Joden te terroriseren op de Joodse heilige feestdagen, was het ook gisteren niet anders. Tenslotte is Israëlhaat slechts een modern excuus voor pure Jodenhaat en zoveel mogelijk Joodse mensen te vermoorden.

Het doel van aanslagen op de Joodse feestdagen is eenvoudig en duidelijk: het Joodse volk zo diep en hard mogelijk raken in het hart en in de ziel van de Joodse entiteit. Met Israëlhaat als de ideale dekmantel in onze moderne tijd, is het in wezen pure eeuwenoude Jodenhaat die de rode draad vormt in de wereldgeschiedenis van de eeuwigdurende oorlog tegen het Joodse volk in het algemeen en de oorlog van Islam tegen Israël in het Midden-Oosten in het bijzonder.

Voornamelijk (Palestijnse) Arabische islamistische terroristen en jihadisten, hebben van het plegen van aanslagen op en om de Joodse feestdagen een traditie gemaakt. Zij kennen de Joodse kalender zelfs beter dan de Joden zèlf en beramen gewetenloos opstanden en aanslagen precies op dat moment wanneer Joden zich klaarmaken om aan te schuiven aan de feestdis of te bidden in hun synagoges.

netanya-attackZo herinnert iedereen zich nog goed de zelfmoordaanslag van 27 maart 2002 (plaatje rechts) toen Abd el-Baset Awda, een Palestijnse terrorist van Hamas, zichzelf opblies in het Park Hotel in Netanya waar op dat ogenblik een diner plaatsvond nav het Sederfeest aan de vooravond van de Joodse Pasen.

Bij die aanslag, die sindsdien bekend is als de ‘Passover Massacre‘, werden toen 29 mensen gedood en 64 anderen gewond. Aanstaande vrijdag 22 april is het opnieuw Seder, en gaan de gedachten van de Joden van Israël automatisch terug naar deze tragedie, nu 14 jaar geleden.

Israëlische Joden en en Diaspora Joden zijn nu eenmaal veel kwetsbaarder tijdens het vieren van de Joodse heilige dagen. Denk maar bv. terug aan Jom Kippoer in oktober 1973, toen de Arabische legers op de heiligste Joodse feestdag van het jaar de Joodse staat binnenvielen, op een ogenblik dat de waakzaamheid in Israël blijkbaar op een laag pitje brandde. Israël werd toen ei-zo-na van de kaart geveegd.

dry-busattack

Advertenties