Israëlisch leger legt groot tunnelcomplex bloot van Hamas dat liep vanuit Gaza tot in Israël +video

tunnel2016Screenshot gemaakt van opnames van de zopas ontdekte tunnel die werden gemaakt met een minicamera van het IDF; zie ook videoverslag onderaan

Deze maandagmorgen van 18 april heeft het IDF de ontdekking vrijgegeven van een tunnel van Hamas die liep vanuit Gaza tot diep onder Israëlisch grondgebied. Het was voor het eerst sinds het einde van Operation Protective Edge, de oorlog tegen Hamas in 2014, dat nog een soortgelijke tunnel werd ontdekt.

De tunnel bleek bijzonder omvangrijk en erg complex. De route strekte zich uit vanaf de oostelijke sector van de Gazastrook helemaal tot in het zuiden van Gaza en liep dan de grens over tot in Israël. Op sommige plaatsen stak de tunnel wel 30 meter [!] diep onder de grond.

Minstens één Palestijns mediakanaal heeft bericht dat een belangrijke Hamas ‘functionaris’, met name de 28-jarige Mahmoud Jasser Awad Al A-Tauna, zichzelf heeft aangegeven bij het IDF onder “verrassende omstandigheden” zonder daar verder details over te onthullen.

Hamas heeft reeds officieel gereageerd op de recente ontdekking van de tunnel, met name dat Israël bang is om alle details over de tunnel vrij te geven:

“De vijand heeft het niet aangedurfd om alle details en informatie te publiceren omtrent de tunnel die werd ontdekt. Wat de vijand heeft medegedeeld is slechts een druppel in de oceaan tot wat Hamas allemaal bereid is om het Palestijnse volk te beschermen en om de heilige plaatsen te bevrijden, het land en de [terroristische] gevangenen.”

Bij herhaling werd aangeklaagd dat de bouwmaterialen en de duidenden tonnen cement die de Strook binnenkomen via de grensovergangen met Israël, door Hamas schaamteloos achterover worden gedrukt en gebruikt voor de wederopbouw van een netwerk aanvaltunnels, bedoeld om snel het Israëlische grondgebied binnen te dringen en aanslagen te plegen en tevens met het doel om Israëlische burgers en soldaten te ontvoeren naar Gaza en hen gijzelen als pasmunt om bv. gevangen strijders vrij te krijgen.

Anderzijds investeert Hamas in de bouw of herstelling van smokkeltunnels voor het aanvullen van Gaza’s arsenaal aan raketten en mortiergranaten. Volgens Israëlische schattingen investeert Hamas jaarlijks ongeveer 25,7 miljoen dollars in het smokkelen van materialen om wapens te produceren en aanvalstunnels te graven

Video: IDF legt tunnel bloot vanuit Gaza naar Israël

Advertenties