Twitter sluit account van Hamas woordvoerder die prompt een nieuw opent

hamas-pc

Twitter heeft de voorbije dagen  een ander account afgesloten dat wordt gekoppeld aan Hamas, dit keer een dat behoort aan de woordvoerder van de militaire vleugel van de terreurgroep, aldus een bericht in The Times of Israel van 16 april ’16.

De actie volgde op een reeks sluitingen van Hamas accounts sinds vorige maand, toen het Twitterbedrijf nooit geziene stappen heeft ondernomen om de invloed van de Palestijnse terreurgroep op het medium te verwijderen. De woordvoerder, die bekend staat als Abu Obeida, wiens rekening op vrijdag jl. werd afgesloten, opende op zaterdag onmiddellijk een nieuw account op zaterdag, aldus het probleem benadrukkend waarmee de sociale media te kampen krijgt bij het monitoren van pagina’s en accounts die behoren tot terroristen en terreurgroepen.

Twitter heeft de voorbije twee jaren veel inspanningen gedaan om te voorkomen dat terreurorganisaties hun berichten verspreiden via hun diensten, maar is onder vuur gekomen omwille van zijn onvermogen om gebruikers, met name die in verband staan met ISIS (Daesh/Islamitische Staat), te verhinderen om simpelweg telkens nieuwe accounts te openen.

hamasOKTwitter sloot in maart alle officiële accounts af van de Hamas Izz ad-Din al-Qassam Brigades in het Arabisch, Hebreeuws en Engels, maar had het account van Abu Obeida tot op heden ongemoei gelaten. Deze woordvoerder van de Qassam Brigades, met maar liefst 196.000 volgelingen, bleef zijn account gebruiken om de lezers ervan direct om te leiden naar een ​​nieuwe officiële Arabisch pagina van de groep, die op dezelfde dag in maart werd geopend nadat Twitter het oude account had afgesloten.

In het nieuwe Twitter account dat Abu Obeida (plaatje rechts met rode bivakmuts) op zaterdag opende, schreef hij over het sluiten van zijn oude account “Twitter is gezwicht voor de druk van de vijand, die ons de indruk geeft dat het niet neutraal is met betrekking tot de Palestijnse zaak en toegeeft aan politieke druk.”

De woordvoerder van de Qassam Brigades voegde eraan toe dat ondanks de recente sluitingen, zijn groep haar activiteiten via de sociale media niet zal staken. “We gaan onze boodschap op een heleboel innovatieve manieren verspreiden en zullen aandringen op alle beschikbare middelen van sociale media om de harten en geesten van miljoenen mensen te winnen,” schreef hij op Twitter.

Op zaterdag opende Abu Obeida ook een officieel account op Facebook. Het kersverse Arabisch-talige account van de Qassam Brigades, met een Eqbpress handle, blijft online, evenals het Engels-talige account. Een nieuw Hebreeuws-talig account werd nog niet gelanceerd. De reporter die zich daarmee bezighield, werd geblokkeerd om nog langer de tweets van het Arabisch-talige account te bekijken, hoewel dit voor anderen geopend blijft.

De pagina van de terreurgroep wordt gebruikt om intern nieuws te publiceren over de organisatie, zoals wanneer leden een “arbeidsongeval” kregen tijdens hun opleiding en ook om op te roepen tot en het loven van aanslagen tegen Israëlische burgers.

Twitter heeft in het verleden regelmatig opgetreden tegen de militaire vleugel van Hamas met het afsluiten van alle rekeningen die met de terreurgroep verband houden, tijdens de 52-daagse oorlog tussen Hamas en Israël in de zomer van 2014. Echter, bijna onmiddellijk, openden de Qassam Brigades nieuwe accounts.


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Sociale media (ongewilde) medeplichtige aan wereldwijde terreur & haat verspreiding?”

Advertenties