Premier Netanyahu: De Golan Hoogtes blijven van ons; daar wordt niet over onderhandeld +video

syria-golan2aGolan Hoogtes: zicht vanuit Israël op Syrië, met vooraan de stevig bewaakte stellingen en loopgraven aan de Israëlisch-Syrische grens. Aan de andere kant van de grens wachten de terreurgroepen van ISIS (IS/Daesh), Al Nusrafront en Hezbollah e.a. op een goed excuus om toe te slaan en Israël binnen te vallen. Want wat àl de strijdende partijen in Syrië met elkaar gemeen hebben is virulente Jodenhaat en de wens om de Joodse Staat te vernietigen.

Premier Benjamin Netanyahu zal naar verluidt vandaag zondag tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering aankondigen dat de Golan Hoogtes in Israëlische handen blijven, aldus een bericht van heden in Arutz Sheva. De wekelijkse vergadering zal plaatsvinden op de Golan Hoogtes zelf, om alzo aan de internationale gemeenschap duidelijk te maken dat het gebied van enorm strategische belang is voor Israël.

Netanyahu zal de vergadering openen met een verklaring waarin zal gezegd worden dat de Golan Hoogtes niet op de agenda komen van eventuele internationale discussies en de regio niet bespreekbaar zal worden als onderdeel van een toekomstige overeenkomst met Syrië, zo die al ooit ondertekend zou worden.  De verklaring komt een paar dagen voor Netanyahu een kort bezoek zal brengen aan Rusland, waar hij naar verwachting een ontmoeting zal hebben met president Vladimir Poetin en met hem bespreken wat er gebeurt langsheen de Syrische grens.

De voorbije week bracht Netanyahu een bezoek aan de Golanhoogte om er ondermeer een militaire drill oefening bij te wonen van reservisten van de Parachutisten Brigade en tijdens zijn bezoek stopte hij bij een punt van waaruit hij Syrië kon overzien. De premier prees de bevelhebbers voor het behoud van de stabiliteit aan het front en wees tevens op de verschillende bedreigingen voor de veiligheid waarmee de Joodse Staat wordt geconfronteerd:

“We hebben Daesh (Islamitische Staat) aan de andere kant van het hekken hier (in Syrië), Hezbollah aan de andere zijde van het hekken hier en daar (in Syrië en Libanon), we hebben Hamas en de Islamitische Jihad in Gaza en de wereldwijde jihad en Daesh in de Sinaï. Wij zijn trots op hoe in het gehele stormachtige, woedende en onstuimige Midden-Oosten, we erin geslaagd zijn om een relatieve rust en relatieve veiligheid in de Staat Israël te behouden. We treden op wanneer het nodig is om op te treden, zowel hier als over de grens, met tientallen aanvallen om te voorkomen dat Hezbollah spel veranderende wapens [game-changing weapons] kan verwerven.”

Video: Premier Netanyahu spreekt zijn manschappen toe op de Golan Hoogtes
(voor ondertiteling klik op ‘instellingen’)

Golan en de VN
De hevig betwiste en strategische gelegen Golan Hoogtes, werden door het Israëlische Leger (IDF) op het einde van de Zesdaagse Oorlog van 1967 voor het grootste deel veroverd op Syrië. Met de Golan Heights Law, die door de Knesset op 14 december 1981 werd aangenomen, annexeerde Israël officieel de Golan Hoogtes en werden hier de reguliere Israëlische burgerlijke wetten van kracht.

golan_3Kaartje van de Golan, klik voor groter beeld

Eerder werd in 1974 door de Verenigde Naties een bufferzone ingesteld, die sindsdien wordt ‘bewaakt’ door UNDOF, een speciale vredesmacht van de VN.

In werkelijkheid liepen de VN-blauwhelmen er maar voor spek & bonen bij, want het gebied Quneitra, waar de huidige gevechten tussen het Syrische leger en de oppositie plaatsvinden, stond onder haar bevoegdheid.

Bovendien heeft UNDOF, dat als opdracht kreeg om de vrede te bewaken tussen Syrië en Israël, zich na 40 jaren dienst per 15 september 2014 ‘tijdelijk’ teruggetrokken uit de Syrische gebieden. Ze zullen waarschijnlijk terugkeren naar het gebied van zodra het weer ‘veilig’ is. Begrijpe wie begrijpe kan 😦

De geschiedenis herhaalt zich
Een en ander herinnert aan wat er gebeurde op 16 mei 1967 toen, drie weken voor het begin van de Zesdaagse Oorlog en Egypte dreigde om Israël binnen te vallen, de Verenigde Naties onverwachts besloten om hun blauwhelmen [de United Nations Emergency Force – UNEF] terug te trekken uit de Sinaïwoestijn (op vraag van de toenmalige Egyptische president Nasser), en aldus ruim baan gaven aan de Egyptische legers om Israël binnen te trekken.

Israël zag de bui aankomen en vernietigde op 5 juni 1967 de volledige Egyptische luchtmacht en bezegelde reeds op de eerste dag van de Zesdaagse Oorlog haar overwinning op de Arabische legers. Op de kritiek die in de Verenigde Naties volgde op de Israëlische defensieve aanval, reageerde de legendarische Abba Eban in de VN-Veiligheidsraad op 6 juni 1967 (de 2de dag van de Zesdaagse Oorlog) als volgt:

“Mensen in ons land en in tal van andere landen vragen zich af: wat is het nut van een VN-leger dat, als ware het in feite zoals een paraplu, die wordt weggehaald van zodra het begint te regenen?”