Netanyahu: UNESCO bereikt nieuw dieptepunt door Joodse banden met Tempelberg te negeren

dome4De Rotskoepel (arabisch: Qubbat al-Sakhrah) op de Tempelberg in 1877. Bemerk het verval en het gebrek aan gebruik. Het islamitisch complex op de Tempelberg in Jeruzalem werd tot aan de Eerste Wereldoorlog compleet genegeerd in de moslimwereld, totdat de Joden weer op het voorplan verschenen en hun aanspraken lieten gelden…

Premier Binyamin Netanyahu heeft het besluit van UNESCO scherp veroordeeld voor het doorsnijden van de historische banden van het Jodendom met de Tempelberg in Jeruzalem, nadat het voorbije weekeinde een motie[*] werd aangenomen door de VN-organisatie die enkel naar de heilige plaats verwees uitgedrukt in Arabische terminologie.

Netanyahu verklaarde op zaterdagavond 16 april ’16:

“Dit is andermaal een absurd besluit van de Verenigde Naties. UNESCO negeert de unieke historisch band van het Judaïsme met de Tempelberg, waar duizend jaar lang twee [Joodse] Tempels stonden en waar elke Jood in de wereld duizenden jaren voor heeft gebeden. De Verenigde Naties herschrijft een fundamenteel onderdeel van de menselijke geschiedenis en heeft opnieuw bewezen dat niets haar te min is waar ze niet voor zal knippen en buigen.”

Het Uitvoerend Bestuur van UNESCO heeft afgelopen vrijdag een motie aangenomen door enkel naar de Tempelberg te verwijzen als de ‘Al-Haram ash-Sharif’ met de Al Aqsa Moskee en de Qubbat al-Sakhrah (Rotskoepel) op het plateau en verwees tevens naar het plein voor de Westelijke Muur (de Klaagmuur of Kotel) als de ‘Al-Buraq Plaza’.

Hoewel dit de heiligste plaats is in het Judaïsme, blijft de Tempelberg onder Jordaanse jurisdictie. De Israëlische politie heeft in een poging om de Islamitische Wakf, die in functie is gebleven in het complex van de Tempelberg na het einde van de Zesdagse Oorlog van 1967, de Joden verboden om er te bidden of enige andere vorm van religieuze rituelen uit te oefenen.

[*] voor meer details lees hier op deze blog: “UNESCO roept Klaagmuur en Plaza in Jeruzalem uit tot Palestijns en islamitisch erfgoed.”

Advertenties