IDF legt beslag op terreur fondsen in Ramallah en veroorzaakt per ongeluk een brand

el-birehEnkele politieagenten van de Palestijnse Autoriteit hebben post gevat voor enkele winkels in El-Bireh, grenzend aan Ramallah (Samaria), nadat een patrouille Israëlische soldaten per ongeluk een brand veroorzaakten [beeldbron: Reuters/J-Post]

Israëlische soldaten hebben in de vroege ochtend van donderdag 14 april een inval gedaan bij een geldwisselaar in Ramallah. Bij het het opblazen van een brandkast hebben enkele wegspringende vonken een brand veroorzaakt, die leidde tot kleine schermutselingen.

Een woordvoerster van Israëlische leger zei dat de inval in de vroege ochtenduurtjes bedoeld was om in de winkel “terreurfondsen te confisqueren”. Een getuige vertelde dat de soldaten samen met de eigenaar, Ghazi al-Ajouli, de winkel waren binnengegaan.

De woordvoerster van het IDF vertelde dat de geldwisselaar  “de bevelen van de soldaten negeerde om de kluis te openen”  waarna “de soldaten besloten om de kluis op gecontroleerde wijze te laten ontploffen”. Hier lijkt het dus zijn misgelopen want vonken spetterden in het rond en veroorzaakten een uitslaande brand.

Het resulterende vuur verspreidde zich vervolgens naar een nabijgelegen groentewinkel vooraleer het kon gedoofd worden, vertelden getuigen. Naar aanleiding van de explosie vonden er kleine schermutselingen plaats tussen Israëlische soldaten en de Arabische relschoppers in de buurt van het al-Manara plein in het centrum van Ramallah. Er waren geen meldingen van gewonden.

Schending van Oslo Akkoorden?
Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit veroordeelde Israël voor het schenden van de Oslo Akkoorden van 1994 door binnen te vallen in het A-gebied, dat conform die Akkoorden onder de volledige controle staat van de Palestijnse Autoriteit.

Soldaten van het IDF zijn vorige maand tevens de kantoren van een televisiestation van de PA binnengevallen voor het aanzetten tot Joden- en Israëlhaat. “[Israël] zet zijn invallen in de Palestijnse gebieden verder, tot ergernis van de bevolking die zich bedreigd voelt,” vertelde Jamal Dajani aan het AFP.

Echter de Palestijnse Autoriteit schendt zelf routinematig de Oslo Akkoorden en dat al sinds ze werden ondertekend, zoals de illegale bouw in het C-gebied (gesponsord door de EU) dat onder volledige controle staat van Israël; tevens door eenzijdige initiatieven te ondernemen tegen Israël in de internationale fora en het onverminderd aanzetten tot terreur en haat jegens Joden en hun staat.

PA leider Mahmoud Abbas heeft zelf in september 2015 de Oslo-akkoorden ongeldig verklaard voor wat de Palestijnen betreft – maar verwacht blijkbaar van Israël dat het zich daar wel aanhoudt. Het feit dat Abbas ervan overtuigd lijkt om namens de PA eenzijdig de Akkoorden op te zeggen is waarschijnlijk een weerspiegeling van hoe veilig hij zich voelt bij het verkrijgen van de internationale steun om dit te doen zonder angst voor eventuele gevolgen.

Advertenties