Israëlische boeren in de Jordaan Vallei: ‘Wij zullen onze producten niet apart etiketteren’

etiketteren3Europese Unie gaat voortaan Joodse producten afkomstig uit Israël apart etiketteren  [beeldbron: cartoon van Chava Light in The Algemeiner]

Israëlische boeren in de Vallei van de Jordaan, Judea & Samaria, vertelden op woensdag 13 april aan Europese parlementsleden dat zij niet zinnens zijn om hun producten te etiketteren als zijnde afkomstig uit “de bezette gebieden”, ondanks de richtlijnen van de Europese Unie die van hen eisen om dat wél te doen.

Een conferentie die woensdag jl. werd gehouden in de Jordaan Vallei, werd bijgewoond door een aantal Europese vertegenwoordigers waaronder ook Heinz-Christian Strache, de leider van de Oostenrijkse conservatieve politieke partij Freiheitlichen Partei Österreichs (FPÖ). Strache drukte zijn steun uit voor de getroffen Israëlische boeren en zei: “We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de boycot van de [Europese] agenda wordt gehaald.”

David Elhayani, de voorzitter van de Regionale Raad van de Jordaan Vallei, zei op de conferentie:

“Zij eisen van ons dat we onze landbouwproducten etiketteren. Ik wil tegen iedereen die ons wil beschadigen zeggen: Uw hoop zal niet gerealiseerd worden… Wij hebben niet de intentie om te doen wat u vraagt. Wij zullen onze landbouwproducten niet etiketteren. Wij zijn vastbesloten om dit fenomeen te bekampen en te strijden tegen deze on-ethische en discriminerende [eis] die herinnert aan donkere tijden.”

Israël sanctioneert Apartheidsbeleid van de EU
Nadat de EU besloten had om Israëlische producten uit de “Westelijke Jordaanoever”, de Gazastrook en de Golanhoogten te labelen, heeft Israël nu plannen gepresenteerd om ook politiek op te treden tegen 15 landen van de eurozone waaronder Frankrijk, Spanje, Denemarken, Ierland, Kroatië, Malta, Nederland, Zweden, Portugal, Slovenië, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, België en Finland.

Europe-UnionflagTot de maatregelen tegen deze EU-landen behoort een nieuwe evaluatie van hun rol in het vredesproces, een officiële klacht bij de ministers van Buitenlandse Zaken van deze landen en de beperking van de ambassadeurs van deze landen bij officiële ontmoetingen met Israëlische ambtenaren die lagere posities bekleden.

Voorts zal de Israëlische regering bij het verstrekken van inreisvisa voor Gaza en de “Westelijke Jordaanoever” strenger te werk gaan. Ook EU-projecten in de door de “Palestijnen” gecontroleerde gebieden zullen strenger gecontroleerd worden. De dialoog tussen Israël en de EU zal worden gereduceerd of uitgesteld, wat volgens Israël bijzonder belangrijk voor de Europeanen is, aangezien zij vaak om advies vragen betreffende de kwesties terrorisme, immigratie en geopolitieke strategie.

Een woordvoerder van de Israëlische regering zei: “Wie vijandige stappen tegen ons onderneemt, zal hiervoor een prijs moeten betalen. Men moet niet denken dat men ons kan boycotten en dat al het andere bij het oude blijft.” De woordvoerder voegde er echter aan toe dat de stappen tegen de EU geen ongenuanceerde kritiek naar alle kanten is, maar dat elk land afzonderlijk wordt beoordeeld.

fighting-BDS
“De BDS-beweging (Boycott, Divestment and Sanctions) voert geen actie tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu om een einde te maken aan de bezetting en de blokkade en om de Palestijnse Rechten te honoreren. Dat is een drogreden. In werkelijkheid is BDS een haatcampagne. Haar leiders geloven in de eerste plaats dat Israël geen recht heeft om te bestaan om het even wie eersteminister is. Uit bijna 200 staten in de wereld, kiezen zij Israël eruit als de enige kandidaat voor elimatie.”
[Rekha Basu, columniste in The Des Moines Register, 5 april 2016 – bron]


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “En daarmee kan de racistische EU het doen!”

Advertenties