Hillary Clinton en Bernie Sanders in de clinch over Israëlisch-Palestijns conflict

clinton-snadersAfgelopen nacht debatteerden Hillary Clinton en Bernie Sanders, de twee resterende kandidaten voor de Democratische partij in de voorverkiezingen voor het Amerikaans presidentsschap, en het ging er regelmatig hard aan toe [beeldbron: Politico]

Ons interesseert uiteraard enkel het thema van het Israëlisch-Palestijns conflict en ook daarin verschilden de twee beduidend. Sanders trok zoals verwacht voluit de Palestijnse kaart en Clinton nam het op voor de veiligheid van de Joodse Staat.

Zoals reeds eerder hier vermeld had Bernie Sanders gezegd dat Israël “meer dan 10.000 onschuldige mensen heeft gedood in Gaza” tijdens Operation Protective Edge. Dat cijfer lag bijna zeven keer hoger dan dat van Hamas zelves! Gewezen op zijn verkeerde inschatting, stelde hij dat cijfer later bij tot 2000 gedode burgers, maar ook dat was nog altijd twee keer te hoog volgens cijfers van de VN en Shin Bet, want hij had de omgekomen terroristen van Hamas & Co er ‘per ongeluk’ bijgeteld die zoals bekend ruim de helft van de Palestijnse doden uitmaakten.

Sanders verklaarde recent dat hij Israël’s antwoord in de Gaza oorlog van 2014 “disproportioneel” vond. Deze nacht begon hij daar opnieuw over en beschuldigde Clinton ervan dat zij een belangrijke kwestie “uit de weg ging” met name: “of zij gelooft dat Israël disproportioneel reageert op aanvallen zoals tijdens de oorlog in Gaza van 2014”.

Hij toonde zich tevens erg kritisch omtrent het standpunt van Clinton ten aanzien van de Palestijnen en herinnerde haar aan haar recente toespraak op de conferentie van AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), een invloedrijke pro-Israël lobbygroep. “Ik heb bijna helemaal geen discussie gehoord omtrent de noden van het Palestijnse volk. Clinton vernoemde amper de Palestijnen. Wij kunnen zo niet eenzijdig blijven doorgaan,” zei hij over de toespraak van Clinton.

Niettegenstaande die onzinnige commentaar, verklaarde hij afgelopen nacht tijdens het debat dat hij “100% pro-Israel” is, maar dat het punt van zijn controversiele commentaren was dat hij wilde benadrukken dat het Palestijnse volk met meer respect en waardigheid moet behandeld worden [door Israël]. “Als wij vrede willen brengen naar dat gebied,” zei Sanders vannacht, “moeten wij het Palestijnse volk met meer respect en waardigheid behandelen”, en hij voegde eraan toe: “Dat maakt mij nog niet anti-Israël.”

Clinton, die het debat gebruikte om haar uitgesproken rol te onderlijnen toen zij in 2012 als minister van Buitenlandse Zaken een staakt-het-vuren onderhandelde tussen Israël en Hamas, dat een einde maakte aan Operation Pillar of Defense (14–21 november 2012), zei vannacht tegen Sanders:

“Ik heb het staakt-het-vuren akkoord onderhandeld tussen Israël en Hamas in november 2012. Zij [de Israëliërs] zijn niet op zoek naar dergelijke aanvallen en aanslagen. Zij hebben niet gevraagd om het raketten te laten regenen op hun dorpen en steden. Israël wordt voortdurend bedreigd. Ik begrijp niet hoe je een land kan besturen wanneer je voortdurend wordt bedreigd. Terroristische aanvallen, raketten die op je afvliegen – u heeft een recht om uzelves te verdedigen.”

Clinton sugereerde andermaal dat Sanders houdt van het onderstrepen van problemen zonder dat hij een wel-doordachte oplossing in handen heeft voor het probleem. “Een probleem beschrijven is heel wat makkelijker dan het trachten op te lossen,” zei Hillary Clinton.

Over wie het debat heeft gewonnen zei Yair Rosenberg, redacteur bij Israel Archives: “De ene na de andere kwestie positioneerde Clinton zichzelf als de president van de Amerikaanse meerderheid, terwijl Sanders zichzelf slechts positioneerde als de president van de Democratische linkerzijde.”

hamas-fire2Hamas: “Het is de schuld van Israël, zij zijn begonnen!”

Advertenties