Minister Kara: ‘De wereld geeft geen zier meer om het Israëlisch-Palestijns conflict’

guns2Israël heeft er ooit slechter voorgestaan in het M-O. Hierboven: Arabische wereld bereidt een nieuwe oorlog voor tegen de Joodse staat. Oorlogsretoriek galmt doorheen de hele Arabische media. Zo bijvoorbeeld verscheen in de Libanese krant Al Jarida, Beiroet, van 31 mei 1967, deze antisemitische cartoon: “De monden van kanonnen van acht Arabische landen staan op Israël gericht: Soedan, Algerije, Egypte, Saoedi-Arabië, Jordanië, Irak, Syrië en Libanon.” Een week later begon de Zesdaagse Oorlog (5 tot 10 juni 1967) en vernietigde Israël al de Arabische legers op minder dan één week! [beeldbron: IPN]

Maar sindsdien zijn de tijden veranderd. De Arabische wereld likt zijn wonden na de verwoestende ‘Arabische Lente‘ die op 18 december 2010 in Tunesië was begonnen maar al snel veranderde in een Arabische Nachtmerrie toen de protesten uitdeinden naar de hele Arabische wereld, met miljoenen moslims die onder en tegen elkaar bloedige uitputtingsoorlogen uitvochten die tot op vandaag voortduren. Enkel Israël bleef als bij wonder gespaard!

Palestijnse kwestie niet langer relevant in het M-O
Israël’s vice-minister voor Regionale Samenwerking Ayoub Kara (Likoed partij) vertelde in een interview met Arutz Sheva op donderdag 14 april dat het Israëlisch-Palestijns conflict niet langer in het middelpunt van de belangstelling staat van de internationale gemeenschap en al evenmin in de focus ligt van de meesten landen van de Arabische wereld[*] in het Midden-Oosten. Ayoub Kara is een Israëlische Druus, lid van de Knesset voor Likoed en sinds 14 mei 2015 minister in het kabinet van Netanyahu.

Sprekend vanuit Parijs waar hij momenteel op bezoek is, zei Kara dat de oorlog tegen de radicale Islam een goede gelegenheid op samenwerking biedt tussen Israël en Arabische landen. “Wij promoten een economische conferentie in Frankrijk samen met al de anti-Iran landen in een poging om nieuwe boodschappen aan de regio te brengen,” zei hij, vooraleer op te merken dat vandaag niemand nog interesse schijnt te hebben in het Israëlisch-Palestijns conflict.

De uitspraken van Kara volgen op berichten omtrent de vorming van een soort relaties met Saoedi-Arabië en met Israël’s buurlanden:

Ayoub Kara“Er is een breuk in de Arabische landen tussen het Iraanse kamp, dat Libanon en Syrië controleert, en de Saoedische coalitie die Iran en ISIS als de vijand beschouwen. Aldus hebben landen zoals Bahrein, Koeweit en Saoedi-Arabië gemeenschappelijke belangen met Israël. De Palestijnse kwestie is niet langer relevant in de [Arabische] wereld.

Ik zag bereidheid om Frankrijk te betrekken in het houden van een economische conferentie in hun land. We zullen daarin vele gezamenlijke projecten behandelen, zoals de levering van gas en technologische samenwerking. Dit geeft Israël vernieuwde hoop om nieuwe bondgenoten [in het gebied] te krijgen.”

Israël’s minister van Defensie, Moshe Ya’alon, zei half februari op de München Conferentie voor Veiligheid in Duitsland, dat Israël geheime contacten onderhoudt met Arabische landen in de Perzische Golf. Ya’alon zie in zijn toespraak dat Israël communicatiekanalen heeft met naburige Soennitisch Arabische landen. “Niet enkel met Jordanië en Egypte,” (waarmee Israël vredesverdragen heeft ondertekend) en Ya’alon zei:

“Ik spreek over de Golfstaten en ook over Noord-Afrikaanse staten. Helaas zijn ze niet hier om te luisteren. Voor hen zijn Iran en de Moslim Broederschap de vijand… Iran is de slechte kerel voor ons alsook voor de Soennitische regimes. In het openbaar schudden ze niet de handen [met Israëliërs] maar we ontmoeten elkaar achter de schermen in gesloten kamers.”

En vorige maand raakte bekend dat een hoge Israëlische delegatie met inbegip van een belangrijke politieke figuur Saoedi-Arabië bezocht, hoewel daaromtrent geen verdere details werden vrijgegeven.

[*] Lees hier in dit verband ook de topic van gisteren op deze blog: “Koeweit sommeert Arabische en Moslim staten om Israël onmiddellijk te erkennen” en ook deze: “Intussen is in Riyad een Israëlisch-Saoedi-Arabische coalitie tegen Iran in de maak”.]

Advertenties