Palestijnse terreurgroepen in de clinch in Libanon; Al-Fatah topman Zaidan gedood tijdens bomaanslag

Fathi-Zaidan-assassinationSidon, Libanon, 12 april 2016. Generaal Fathi Zaidan van Al-Fatah (Mahmoud Abbas’ politieke factie) sterft zoals hij geleefd heeft: in vuur en vlam [beeldbron: Ya Libnan]

Het rommelt serieus binnen de Palestijnse terreurgroepen met als voorlopig hoogtepunt de moord op Fathi Zaidan op dinsdag 12 april. Het Libanese nieuwsagentschap Ya Libnan berichtte dat een Palestijnse leider van de ‘gematigde’ Al-Fatah organisatie werd gedood tijdens een bomaanslag op zijn auto nabij de zuidelijk gelegen Libanese stad Sidon.

‘Zorro’ is dood
Generaal Fathi ZaidanGeneraal Fathi Zaidan (plaatje rechts) en vier anderen kwamen om en twee lijfwachten werden gewond in de ontploffing die plaatsvond nabij het Palestijnse vluchtelingenkamp van Ain el-Hilweh.

Zaidan, bijgenaamd ‘Zorro’, is de veiligheids functionaris van Mahmoud Abbas’ factie Al-Fatah en bestuurt voor de PA het vluchtelingenkamp van Mieh Mieh, gelegen op ca. 4 km ten zuiden van Sidon, waar momenteel zowat 5.000 nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen wonen.

Forensische onderzoekers kwamen ter plaatse en ruimden de in flarden gescheurde lichamen op die om en rond de brandende wrakstukken  van de auto lagen verspreid, volgens het Franse persagentschap Agence France Presse (AFP). Volgens de correspondent van  het AFP “werden de lichaamsdelen van generaal Ziadan overgebracht naar de staatshospitalen van al-Hamshari en Sidon”. Euh, bedoelt hij dat Zaidan’s lichaamsdelen naar twee verschillende hospitalen werden gebracht?

Het hoofd van de samengevoegde Palestijnse ordemacht in Libanon, Mounir al-Maqdah, vertelde aan de Libanese TV-zender LBCI TV dat net voor de explosie, Zaidan een vergadering bijwoonde in het vluchtelingenkamp van Mieh Mieh waar hij gevraagd had dat de veiligheidsmaatregelen in het kamp zouden verhoogd worden. Schutters van Al-Fatah zijn recent in botsing gekomen met Islamitische extremisten in Ain el-Hilweh, het grootste van de 12 vluchtelingenkampen in Libanon.

Ain el-Hilweh is de laatste tijd het toneel geworden van de rivaliteit tussen de verscheidene Palestijnse facties en een broedhaard geworden voor extremistische groepen die floreren op de rug van de bittere armoede die het kamp heeft getroffen.

Een reactie van EoZ:

“En waarom zijn zij zo arm, vraagt u zich af? O ja, da’s juist: omwille van de manier waarop Libanon hen behandelt. Intussen, in Gaza, verbrandt de PFLP foto’s van Mahmoud Abbas. Zij zouden toch zo’n vredevolle staat kunnen hebben als enkel Israël maar eens zou willen verdwijnen.”

Het zal ook geen toeval zijn dat deze bomaanslag op Al-Fatah’s generaal Zaidan samenvalt op het ogenblik dat Mahmoud Abbas de financiering heeft opgeschort van twee Palestijnse terreurgroepen DFLP en PFLP-GC. Misschien wel als reactie op het verbranden van Abbas’ foto’s in Gaza door de PFLP-GC waarnaar EoZ hierboven verwijst.

zaidan-assasinationSidon in Libanon, dinsdag 12 april 2016. Libanese brandweerlui en leden van de civiele bescherming inspecteren het autowrak waarin zonet Fathi Zaydan van Al-Fatah is omgekomen [beeldbron: Reuters/Ali Hashisho]

Advertenties