Is de Palestijnse terreurgolf voorbij? Maart toont laagste aantal aanslagen in Israël sinds juli 2015

terreur-aanslagen-maart2016Aantal Palestijnse aanslagen op willekeurige Joodse burgers in Israël, is in maart 2016 voor de vijfde opeenvolgende maand afgenomen [beeldbron: EoZ]

Het aantal aanslagen in Israël is voor de vijfde opeenvolgende maand gedaald sinds de terreurgolf in oktober is begonnen. Terwijl het natuulijk vreselijk klinkt om te zeggen dat het weer bijna ‘normaal’ is, is in feite de maand maart de rustigste maand sinds Abu Mazen, aka PA-president Mahmoud Abbas, zijn volk in september ophitste jegens de Joden voor het vreedzaam bezoeken van de Tempelberg.

hate-palest3Dit maakt dat de laatste drie maanden het aantal aanslagen is gedaald vergeleken met die in augustus voor het opruien van de Arabieren tot geweld jegens Joden begon.

Het lijkt erop dat de ‘Al Quds Intifada‘ begint op te drogen, ondanks de inspanningen van de Palestijnse media om de stroom aanslagen aan de gang te houden. In werkelijkheid is het aantal aanslagen in maart het laagste aantal sinds juli, zoals de grafiek hierboven aantoont.

Uiteraard zal het feit dat nog maar weinig Palestijnse aanslagers het kunnen navertellen wegens uitgeschakeld door de ordehandhavers, gewond zijn of voor vele jaren achter de tralies zitten in een Israëlische cel, zal ongetwijfeld ook kandidaat terroristen hebben afgeschrikt om in de voetsporen van hun illustere voorgangers te stappen.

Het maandelijkse rapport voor maart 2016 van Shin Bet maakt de balans op:

Tijdens een terreuraanslag in maart werd een buitenlander gedood (de 28-jarige Amerikaan Taylor Force werd op 8 maart in Jaffa doodgestoken) en werden 26 anderen gewond, waarvan 9 werden gewond in de hierboven genoemde messenaanval in Jaffa.

Onder de niet-dodelijke slachtoffers bevonden zich 13 burgers en 13 ordehandhavers  (politieagenten, grenspolitie, soldaten e.a.):

messentrekker· 17 mensen werd gewond tijdens aanvallen met messen: 10 binnen de Groene Lijn (9 in Jaffa, 1 in Petah Tikva), 1 in Jeruzalem en  7 in Judea & Samaria;
– 6 mensen werden met kleine vuurwapens beschoten (1 burger in Jeruzalem en 5 ordehandhavers in Judea & Samaria);
· 2 ordehandhavers in run-over aanslagen (opzettelijk omver rijden met een voertuig) in Judea;
· 1 burger tijdens een poging tot aanslag in Samaria.

In maart werden er geen Joodse terreuraanslagen uitgevoerd.

Gegevens over terreuraanslagen in maart 2016

Wat volgt is de regeionale verdeling van de aanslagen: 4 aanvallen vanuit de Gazastrook (vergeleken met 2 in februari); 81 aanvallen in Judea en Samaria (107 in februari); 36 aanvallen in Jeruzalem (42 in februari); 2 binnen de ‘Groene Lijn’ (4 in februari).

Het gebied van Jeruzalem en in Judea & Samaria: de meeste aanslagen die werden uitgevoerd in maart (92 van de 117 aanslagen) gebeurden in de vorm van brandbommen aka Molotov cocktails (in februari 116 van de 149).

Verdeling van de aanslagen volgens regio en aard van de aanslag:

Wat volgt is de verdeling van aanslagen over de maand maart 2016 volgens regio:

De Gazastrook – 4 aanvallen: 2 raketten werden afgevuurd; 2 keer werd er met lichte wapens gevuurd.

Judea, Samaria en Jeruzalem – 117 aanvallen: 6 keer werden kleine wapens afgevuurd (2 in Jeruzalem); 9 IED (met inbegrip van pijpbommen en een geïmprovideerde granaat); 6 steekpartijen (1 in Jeruzalem); 2 run-overs (met een voertuig opzettelijk iemand omver rijden); 1 poging tot een aanslag; 92 brandbommen (Molotov cocktails) waarvan 33 in Jeruzalem.

De ‘Groene Lijn’ – 2 aanslagen met messen (in Jaffa en Petah Tikva).

Hoge traject lanceringen vanuit de Gazastrook en de Sinaï

Over de hele maand maart 2016 werden vijf raketten en of mortiergranaten afgevuurd vanuit de Gazastrook naar Israël (in 2 aanvallen), vergeleken met geen enkele in februari.

pal_youth_throws_molotov

Advertenties